MARA Scholarship Interview Tips

Applying for scholarship and preparing for scholarship interview? Here is MARA Scholarship Interview Tips for you. We believe that many of you are going for this very important scholarship interview. Getting MARA Scholarship awards is a challenging one. This MARA scholarship interview tips was taken from Freedom is ours. There are many scholarship interview tips that could be very useful for you here.

Before I start the car, I need to heat up the engine first. So, yeah, in the mid of hectic days in KMB, there are lots of inbox notifications in my facebook chat. I know you guys are excited for the interviews after got your SPM results. For those who succeeded, keep moving, and for those who haven't succeeded YET, don't worry, keep moving too. Allah knows what is the best for you.

So, the heat is getting maximum with competitions between those SPM leavers to get scholarships to further your study. I know you guys are excited and nervous. But my advice is, just relax and read what Im gonna say after this.

For MARA and JPA scholarships, frankly speaking I don't know their real format of interviews actually. But I will give some general tips for you guys. And here are some MARA Scholarship Interview Tips for you to read and take note in facing your MARA Scholarship interview


Erghh rasa awkward cakap fully english. Nevermind, I will proceed with the tips in mixed language.

Sebenarnya, jika anda dah apply untuk MARA, anda kena ingat yang setiap tahun akan ada lebih dari 15000 orang yang akan apply dimana most of them adalah straight A's scorers. Cuma mungkin advantage untuk anda kerana anda adalah melayu. Maka bersyukurlah anda ye. Quota MARA memang untuk orang melayu dan bumiputera sahaja setakat ni. Tak tahulah kalau dia nak tukar polisi in future.

Jadi, among 15000 applicants, apa yang akan membuatkan anda terpanggil untuk interview? Sudah tentu akademik results and extra cocurriculur activity anda. kalau pada tahun kitorang kena buat essay 1 page. Biasalah, kena belajar jual minyak sikit. Then, hanya 2000 orang sahaja yang akan dipanggil untuk interview dan ini adalah total kepada semua course ye. Mungkin kalau medic hanya dalam 500 sahaja yang akan terpanggil. Tak mudah tau untuk dipanggil. Dan MARA memang nak student yang aktif. Lagi2 kalau yang nak amik medic in KMB.

Selalunya panggilan for interview is 1 month after that. Jadi, mungkin anda boleh guna masa yang terluang untuk google "tips interview" and so on. Dan selalunya apa yang akan ditanya untuk interview? selalunya format untuk interview MARA akan sama dengan budak MRSM yang amik Skim Pelajar Cemerlang (SPC) dan kitorang sangat beruntung sebab most of my friends dah bagitau format soalan tu dalam group. Tinggal nak practice je. So, apa format tahun lepas?

MARA Scholarship Interview Tips

Tahun lepas, we were given a case study on some issues. Satu group 6 orang. Dalam 1 bilik ada 3 panel, ada 6 meja yang digabungkan dan diletak ditengah bilik. Dan once kami masuk, dah ada satu kertas kat atas meja. Task to be discussed. Bila buat sedikit analysis, rupanya ada pattern soalan. Ini antara contoh case study tahun lepas :
  • Seorang Tua yang Kaya dan Seorang Muda yang Miskin :
Kitorang diberi satu tugasan iaitu diberi situasi, anda adalah seorang doktor, dan anda dikehendaki untuk memilih salah seorang pesakit sama ada yang tua atau yang muda. Anda terpaksa buat pilihan kerana anda hanya ada masa yang sangat sedikit dan hanya boleh merawat salah seorang pesakit sahaja. Jadi, dalam 6 orang satu group tadi, anda kena bincangkan dalam masa 40 minit, anda kena fight untuk selamatkan siapa dan justify your answer.
  • Situasi belon air panas :
Ada sebuah belon panas yang terdapat 8 orang didalamnya. Antara yang ada dalam belon air panas tu adalah DS Najib Razak, Khairul Fahmi Che Mat, Rozita Che Wan, Zeta Aziz, dan beberapa lagi "public figure". Hendak dijadikan cerita, tiba-tiba belon air panas itu hampir terjatuh dan mereka harus menyingkirkan salah seorang dari 8 orang itu supaya belon menjadi stabil semula. Oleh itu, anda perlu berdebat antara 5 orang  group tadi, anda kena bincangkan dalam masa 40 minit, anda kena fight untuk singkirkan siapa dan justify your answer.
  • Build a company:
Okay, ini case study yang aku dapat. Secara jujur aku agak sedih sebab tak dapat yang atas. Most ideas aku adalah untuk case study yang atas. Jadi, aku agak cuak masa diberi tugasan ini. "You are given RM 100K and you have to build a company and build an organisation. Show your roles". Dalam tu ada jawatan Mr CEO, and entah apa lagi term pelik2. Alhamdulillah dapat jawatan CEO. Then I was intimidated by my financial assistant. Dalam bilik tu ada 2 orang je lelaki. So memang competition agak tough. Memang kami 2 orang yang dominant. Kesian jugak orang lain. Sebab untuk medic UK, they only take 1 of 6 students yang interview. Alhamdulillah.

Sebenarnya when I asked my friends yang interview kat tempat lain, they said the interview question is different for different places. But after all, ada 3 tempat interview je. Satu kat utara, satu kat selatan and untuk selangor, buat dekat UNIKL bangi.

So, why Im tellin you these things? Sebab, aku akan derive tips aku untuk generalised supaya anda faham dengan lebih cepat. Disebabkan format berbeza setiap masa, jadi aku nak terangkan konsep dan "what is the thing" yang panel interviewer nak tengok dalam diri korang. 

Communication skill : English korang perlu secukup rasa. Tak perlulah bombastic sangat ayat. Memadai dengan boleh bercakap dan panels boleh faham. Macammana nak increase fluency and confidence? Berlatih cakap depan cermin. Try to "Think" in english dan bukannya translate sebijik2. Cuba dapatkan confidence.
   
Cooperative skill : Walaupun anda kena be "different" from other candidates, tak bermakna anda kena jadi show off dan bajet bagus. You still need to put emotion and become different in "humbleness" and high motivation. Bonus mark untuk anda jika anda boleh show your empathy towards others yang senyap dalam group by asking them few questions. Believe me, if you help others, you ll get the reward soon.
   
Discipline : Sudah tentu. Kalau datang interview pakai seluar jeans, anda memang mencari nahas. Kalau boleh pakai pakaian yang terbaik anda ada. Tapi tak perlu yang baru. Cukup sekadar anda selesa dan rasa confident untuk menampilkan diri. Rambut lelaki, tolong potong. Please note that
   
Resume and certificates? : Sebenarnya masa aku interview dulu, interviewer tak tengok langsung pun sijil aku sebab mereka hanya mainly focus on your interview. Agak sedih jugak lah sebab dah penat susun sijil, tapi end up dorang tak baca pun. Tapi bawak je lah in case mereka nak. Dan jangan lupa bawak documents mereka nak. Dan kalau boleh get ready 3 days earlier and minta tolong orang yang lebih tua untuk check. Dan JANGAN TERTINGGAL. Haha. Talking from experience masa FELDA interviews, boleh pulak tertinggal kat rumah. Dah sampai KL baru sedar. Memang merah jugak mata kena bebel. Tapi alhamdulillah ada orang tolong printkan balik kat lobi hotel.
   
Have respects. Selalunya yang jadi ahli panel adalah cikgu2 KMB atau kolej persediaan yang lain. Dan realitinya, lecturers ni mereka nak tengok sama ada anda layak atau tidak untuk jadi students mereka. Untuk KMB, cikgu disini sangat sukakan students yang active dan ada moral values.
   
Datang awal. Kalau lambat, takut anda terlepas atau takut tiba-tiba trafik sesak. Kalau boleh pergi tempat interview sehari awal.
   
Build your own networks. Lepas interviews, jangan lah sombong dan terus balik. Kalau boleh sebelum interview lagi cuba bercakap dan tanya khabar pelajar2 yang ada kat sana. Remember, anda semua sama. Dapat 11A+ tapi kalau tak berbudi bahasa pun tak guna jugak.

Tapi, ini banyak applied for group interviews. Kalau untuk one to one interviews, hanya ada 1 tips. Be Yourself. Kalau rasa tak tahu jawapan kepada soalan, instead of cakap "I don't know", better use "Im sorry sir, I don't know the answer, but I promise, I ll find the answer soon". Cakap dengan nada humble. Like i said, humbleness will wins the heart.

Rasanya itu sahaja untuk MARA Scholarship Interview Tips kali ini. Kalau rasa ada kawan dari MRSM, cuba tanya kalau dorang kenal sesiapa yang dapat pergi interview untuk SPC. Might worth it. Wallahua'alam.

Looking for scholarships?  visit our FREE Scholarships Search Page
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pertanyaan Iklan / Advertisement Enquiry

JOIN US ON FACEBOOK

POPULAR NEWS THIS WEEK

JOIN THE TEAM!