Rabu, 5 Disember 2018

Syarat Permohonan Biasiswa JPA PIDN Diploma Dan Ijazah Sarjana Muda

[UPDATED - 5 Dec 2018] Syarat Kelayakan permohonan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara PIDN. Apakah syarat kelayakan biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negera (PIDN) yang harus dipatuhi? Jika anda bercadang untuk melanjutkan pelajaran di mana-mana kolej di Malaysia dan bercadang untuk memohon tajaan JPA anda harus membaca ini. Terdapat syarat-syarat asas yang perlu anda tahu untuk memohon Biasiswa JPA PIDN untk belajar di universiti di Malaysia. Sila baca dengan teliti syarat kelayakan biasiswa JPA PIDN untuk memudahkan anda memahami dan memohon biasiswa JPA PIDN nanti.

Kami telah mengemaskini artikel ini dengan info baru dan terkini. Dari artikel ini anda akan mempelajari/mengetahui perkara-perkara berikut:
  • Cara Memohon Biasiswa JPA Untuk Diploma Dan Ijazah Sarjana Muda
  • Syarat Kelayakan Permohonan Biasiswa JPA
  • Download Panduan Permohonan Online Biasiswa JPA
  • Maklumat Perhubungan Biasiswa JPA
Terdapat 2 kategori syarat kelayakan biasiswa JPA PIDN  iaitu syarat asas dan syarat kelayakan akademik.

Cara Memohon Biasiswa JPA Diploma Dan Ijazah Sarjana Muda

Jika anda mempunya kelayakan dan bercadang untuk membuat permohonan online biasiswa JPA untuk program diploma atau ijazah sarjana muda, anda boleh membuat permohonan secara online.

Sila hantar permohonan anda menerusi aplikasi online (JPA scholarship online application form) di Permohonan Online Biasiswa JPA PIDN


Syarat kelayakan Biasiswa JPA Program Ijazah Dalam Negara (JPA)
Untuk pemohon yang menggunakan portal online ini kali pertama, anda perlu mendaftar untu mendapatkan ID untuk digunakan dalam portal online Biasiswa JPA.

Sistem permohonan online biasiswa JPA diploma dan ijazah sarjana muda
http://esilav2.jpa.gov.my/esila_new/panduan.php


READ ALSO: Biasiswa JPA PIDN Application Online

Download Panduan Membuat Permohonan Online Biasiswa JPA

Download panduan permohonan Biasiswa JPA Online. Sila layar link di bawah untuk download panduan-panduan untuk menggunakan sistem applikasi online biasiswa JPA.
Borang Permohonan Biasiswa Politeknik
Manual panduan lengkap cara mengisi borang permohonan

Borang Permohonan Biasiswa Dalam Negara
Manual panduan lengkap cara mengisi borang permohonan

Borang Permohonan Biasiswa Luar Negara
Manual panduan lengkap cara mengisi borang permohonan

Syarat Kelayakan Permohonan Online Biasiswa JPA PIDN

Sebelum mengemukakan permohonan online anda, sila buat semakan syarat kelayakan biasiswa JPA PIDN untuk diploma dan ijazah sarjana muda.

Syarat Kelayakan (JPA scholarship requirements) untuk memohon Biasiswa JPA PIDN.

Syarat-syarat Asas (Basic requirements for scholarship)

i. Warganegara Malaysia;
ii. Umur tidak melebihi 25 tahun pada atau sebelum 1 Januari 2015;
iii. Memiliki Sijil Penuh bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melayakkan lantikan ke perkhidmatan awam termasuk kepujian dalam Bahasa Melayu dan Ujian Lisan pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; dan
iv. Telah menerima tawaran kemasukan ke tahun pertama (1) pengajian (Bagi lepasan Matrikulasi/Asasi/STPM) atau tahun kedua (2) dan ke atas di peringkat ijazah pertama dan mempunyai baki 2 tahun pengajian; dan
v. Tahun pertama peringkat diploma dari mana-mana IPTA (kecuali UPSI).

Syarat Khusus Kelayakan Akademik (Academic requirements for scholarships)

1.SPM 2017
  • Minimum 9 A- termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu untuk Diploma
2.Bagi pelajar tahun satu dan ke atas di IPTA adalah menggunakan CGPA terkini
  • CGPA 3.30 untuk Ijazah Pertama
3.Bagi tahun satu dan ke atas di IPTS dan Kampus Cawangan adalah menggunakan CGPA terkini atau setara
  • CGPA 3.50 / 70% / HD / B untuk Ijazah Pertama
4.Matrikulasi/Asasi/STPM
  • CGPA 3.75 untuk Ijazah Pertama
5.Diploma/Lepasan Diploma
  • CGPA 3.5 untuk Ijazah Pertama

READ ALSO: JPA Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) Study Loan For Students




Maklumat Perhubungan Biasiswa JPA

Jika anda memerlukan maklumat lanjut dan info terkini sila berhubung terus dengan pihak Biasiswa JPA menggunakan maklumat perhubungan di bawah.

Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia,
Aras 2-4,
Blok C2, Kompleks C,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62510 Putrajaya, Malaysia

A. For technical problems, call 03-88853453, 03-88853541, and 03-88853552
B. For queries, email pidn2014.bmi@jpa.gov.my

Kepada anda yang berminat dan layak untuk memohon, anda boleh menghantar permohonan anda melalui sistem permohonan online JPA PIDN. Semoga syarat kelayakan biasiswa JPA PIDN ini memberi anda sedikit sebanyak pengetahuan untuk membuat permohonan anda kelak.

Semoga perkongsia mengenai syarat kelayakan permohonan online biasiswa JPA untuk diploma dan ijazah sarjana muda ini bermanfaat untuk anda. Sila kongsikan maklumat ini kepada rakan-rakan yang lain untuk panduan dan rujukan mereka.

46 ulasan:

  1. Boleh explain yang no 2 tu? Tak paham.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maksudnya student ipta, 1st year, cgpa above 3.30 layak utk apply jpa.

      Padam
    2. mcm mana nak online jpa for matrik punye student

      Padam
    3. mcm mana nak apply for lepasan matrik

      Padam
    4. Sila layari link yang diberikan http://esilav2.jpa.gov.my/ untuk maklumat memohon biasiswa ini.

      Padam
    5. maksudnya student diploma 1 year pon blh apply????

      Padam
  2. Bila ye biasiswa jpa 2014 keluar?

    BalasPadam
  3. bila nak keluar pidn 2014 eh?

    BalasPadam
  4. kalau dgree student second year blh mohon lg x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kiranya kalau student first year untuk second semester, guna cgpa sem 1 ka?

      Padam
  5. Sila layari link yang diberikan http://esilav2.jpa.gov.my/ untuk maklumat memohon biasiswa ini.

    BalasPadam
  6. 2014 belum keluar ke? Ke da terlepas,kalau 2015 bulan berapa ya buka permohonan pidn ni?

    BalasPadam
  7. kalo dah berkerja dalm gov n nk further study 4 degree leh apply x biasiswa ni

    BalasPadam
  8. Apa syarat kelayakan bgi pelajar lepasan STAM?

    BalasPadam
  9. Kalau nak apply utk student tahun 2, pointer utk ruangan cgpa tu nak letak pointer sem 2 je or yg total?

    BalasPadam
  10. salam. yang kos pendidikan memang tak boleh ke mintak biasiswa jpa?

    BalasPadam
  11. salam..kalau sem 2 diploma nak mohon menggunakan cgpa sem 1 boleh ke? ramai ckap xboleh..tp ade je yg boleh..hurmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. mak kau bolehlahhh hak alahhhh bodo

      Padam
  12. salam biasiswa nak ke degree 2015 punya mcm mana nak daftar? takde pun borg dekat laman web tertera

    BalasPadam
  13. bilakah keputusan permohonan biasiswa jpa akan keluar?

    BalasPadam
  14. salam,saya dah isi online prmohonan jpa ni,tapi saya baru sahaja bertukar bidang kursus daripada sains bioperubatan kepada pergigian,,jadi apa yg perlu saya lakukan sbb saya isi permhonan jpa menggunakan kursus lama,,harap dapat membantu,,sbb saya cuba call jpa,,tapi smpai sekarang tak dapat dihubungi

    BalasPadam
  15. Bila semakan keputusan permohonan biasiswa jpa sept 2014 di buka ye?

    BalasPadam
  16. semakan keputusan pidn keluar bila??

    BalasPadam
  17. Bila result permohonan keluar ye?

    BalasPadam
  18. Lepasan Stam??

    BalasPadam
  19. Berapa pointer minimum yg kna dpt untuk tiap2 sem untuk elak biasiswa kna tarik balik?diploma mekanikal

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum saya merupakan pelajar lepasan diploma yang baru sahaja masuk ijazah sarjana muda di IPTA ,saya ingin memohon JPA namun begitu keputusan CGPA diploma saya tidak memenuhi syarat,namun begitu bolehkah saya memohon JPA dengan menggunakan keputusan CGPA(current) ijazah sarjana muda saya kerana CGPA (current) ijazah saya melebihi 3.5

    BalasPadam
  21. salam..nak tnya sikit..klau biasisa jpa ditarik kembali..adakah kita perlu membayar biasiswa yg telah diberikan?

    BalasPadam
  22. bila permohonan biasiswa jpa 2015 dibuka ea?

    BalasPadam
  23. Apsal student upsi xboleh ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebab kursus pendidikan tak boleh mohon

      Padam
  24. bagi lepasan matrikulasi, kena tunggu tawaran universiti dulu lah ye? then tnggu smpai first year or second year untuk mohon jpa ni?

    BalasPadam
  25. untuk tahun 2015 bila akan dibuka permohonan ye?

    BalasPadam
  26. permohonan biasiswa jpa pidn utk sesi 2015/2016 bila buka ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah kami pun tertunggu. Katanya lepas habis sem 1 baru bukak. Means bulan 5 2016 la ye? Tanya kat fb xnak jawab plak .

      Padam
  27. when this year JPA scholarship application will be open ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 18th to 24th May 2015. Information obtain from Twitter (JPA's acc) not sure whether legit or not but just try to check the JPA website (esilav) next week.

      Padam
  28. Assalammualaikum dan Salam sejahtera, saya merupakan salah satu pelajar yang menerima biasiswa PIDN sejak 2012 sehingga sekarang. Untuk maklumat tuan/puan, sekarang saya berada di semester ke-6. setahu saya, melalui surat tawaran, saya hanya dapat pembayaran biasiswa sehingga sem 6 (tahun 3) ini. Berikut merupakan persoalan:

    Timbulnya persoalan apabila di surat tawaran mengatakan yang saya hanya akan dapat penajaan biasiswa sehingga sem 6, maka dengan itu, adakah pada sem 7 dan sem 8 saya tidak lagi mendapat tajaan biasiswa? adakah saya perlu lagi memohon biasiswa yang baru?

    Penjelasan tuan/puan adalah amat dihargai. Sekian, Terima Kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam,
      adakah pelajar degree first year first sem layak mohon jpa yg akan dtg skiranya credit hour yg diambil tidak mencapai 15 ch?

      Padam
  29. Salam sejahtera.
    Saya merupakan pelajar lepasan asasi dan akan menyambung pengajian ke peringkat degree pada bulan September 2015. Adakan saya layak untuk memohon PIDN 2015? Mengikut syarat, pelajar perlu menghabiskan sekurang-kurangnya satu semester degree. Jika saya tidak layak untuk membuat permohonan, bilakah tarikh untuk pelajar lepasan asasi/matrikulasi dsb boleh membuat permohonan PIDN? Segala kerjasama amat dihargai. Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk lepasan matrik/asasi/diploma boleh memohon bila kita dapat tawaran universiti untuk ijazah sarjana pertama. Kita boleh mohon jpa masa kita kat first year ijazah mengunakan result pngk matrik/asasi/dip. Maksudnya, next year bulan mei kita boleh mohon sebab kita dalam first year degree. Hope it's clear.

      Padam
  30. jpa perlukan result muet ke?

    BalasPadam
  31. hai,sya nk tnye utk student yg bakal msuk pada tahun 1 tuk tahun nie , bile kite blh membuat permohonan utk jpa ?

    BalasPadam

NOTE: Sila share info ini kepada kawan-kawan anda di FACEBOOK atau GOOGLE+. Anda digalakkan POST/TULIS pertanyaan anda (jika ada) di rungan komen. Komen dengan berhemah. Terima Kasih.