Pendaftaran SPMU Online 2018-2019

Pendaftaran SPMU 2018 Online. Registration process for SPM Ulangan 2018 and daftar spm persendirian 2018 will be open soon. This year the SPMU online registration system will be activated soon.



SPMU Online registration


If you are thinking about sitting for SPMU exam this year submit you registration through:

Visit this webportal to register Pendaftaran SPMU dan Calon Persendirian Online

Alternatively, you may register by visiting the nearest Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) to register.

All PPD offices should have somebody to handle manual registration for SPMU and private candidates.

Please take note that late registration will not be processed.

Submit your registration before the deadline.

To check your SPMU result, you can do it online. Please read our previous post about this topic at  --> Visit here for SPMU Result Check Online

Pendaftaran SPMU Ulangan

What is SPMU and SPM Private Candidates


There is a different between the two. I think this answer taken from www.carigold.com is the best answer for this question
Question: Assalamualaikum...
nak tanya apakah perbezaan SPM(ulangan)dan calon persendirian untuk ambik SPM ...adakah ianya benda yang sama atau berbeza sebab tadi ada google SPM(U)ialah mengulangi subjek B.Melayu & Matematik dan Calon Persendirian ialah subjek yang selain diatas....

dan saya ingin bertanya apakah tujuan untuk ambik SPM ulangan selain dari ingin menaikan gred SPM yang rendah kepada yang lebih baik atau beleh memohon masuk universiti dengan menggunakan result ulangan tadi...

saya umur 21 dan keputusan spm dahulu bukan semua subjek dapat A hanya sedikit sahaja jadi saya terfikir untuk ambik beberapa subjek yang grednya rendah...dan apakah syarat umur untuk memohon/memasuki universiti...Terima Kasih...

Answer: Spm(u) tu maksudnya mengulang spm tak kira la ulang satu atau semua subjek. Kalo untuk paper bm dan math ada tarikh khas untuk mengulang yg biasanya org panggil july paper. Org yg amek july paper ni utk dapatkan kredit bm dan math sebab biasa untuk kerja atau smbg blaja bidang tertentu ada syarat minimum kredit bm dan math. Ada member aku subjek sains semua A tapi bm tak kredit so dia ulang satu paper bm je bulan july. Kalo untuk subjek2 yg lain kena amek waktu peperiksaan spm sebenar.

Calon persendirian maksudnya calon yg bukan dari sekolah kerajaan atau pun swasta. Katakan anda nak ulang spm tahun depan dengan blaja sendiri atau pun private/tuition, etc so anda dipanggil calon persendirian. Pusat untuk menjawab spm boleh ditentukn sendiri oleh calon di mana-mana sekolah yg berdekatan.

Result ulangan boleh digunakan untuk memohon masuk ke universiti. Rujuk syarat2 kemasukan univ di upu.mohe.gov.my. Cara kedua tak perlu mengulang spm, masuk program 'mengubah destini anak bangsa' di uitm. Bergantung kpd result anda boleh terus mengambil kursus pra diploma tanpa mengambil kursus sijil terlebih dahulu. Cara ketiga, dengan pengalaman kerja anda boleh memohon sambung belaja dalam bidang yg berkaitan secara sepenuh biasa atau part time. Biasa org pggil PJJ. Banyak peluang dan cara sebenarnya utk smbung belaja.
For more and up-to-date info about Pendaftaran SPMU, please contact Ministry of Education (MOE) Malaysia directly. For those who are sitting for SPMU and Calon Persendirian we wish you all the best.

Anda boleh mendapatkan MAKLUMAT TERKINI dan updates di blog Pendidikan Malaysia

(1) Like / Follow Pendidikan Malaysia Facebook Page
https://web.facebook.com/pendidikanmalaysianews/
(2) Follow Pendidikan Malaysia di Google+
https://plus.google.com/+Pendidikanmalaysia
(3) Join Telegram Group blog Pendidikan Malaysia
https://telegram.me/pendidikanmalaysia
Load disqus comments

32 comments

DISCLAIMERS: Some of the pictures, videos and articles on pendidikanmalaysia.com are the property of their respective owners. pendidikanmalaysia.com do not hold any copyright about the said content. If you have recognized one of your photos, videos or others from pendidikanmalaysia.com contents that is in violation of copyright law, please email me at sunduvan [at] gmail.com. Based on your request, pendidikanmalaysia.com will put a proper credit to the said content OR would immediately remove the said material from the site upon proof and identification OR pendidikanmalaysia.com can arrange any other ways to solve the conflict. Thanks.