Ahad, 1 April 2018

Cara Pendaftaran SPM Persendirian 2018 Online

Cara Pendaftaran SPM Persendirian 2018. Cara buat pendaftaran online SPMU 2018 untuk panduan anda. Applikasi pendaftaran SPMU 2018 Online. Registration process for SPM Ulangan 2018 and daftar spm persendirian 2018 will be open soon. This year the SPMU online registration system will be activated soon.


SPMU Online registration

If you are thinking about sitting for SPMU exam this year submit you registration through:

Visit this webportal to register Pendaftaran SPM Persendirian 2018 Online

Alternatively, you may register by visiting the nearest Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) to register.

All PPD offices should have somebody to handle manual registration for SPMU and private candidates.

Please take note that late registration will not be processed.

Submit your registration before the deadline.

To check your SPMU result, you can do it online. Please read our previous post about this topic at  --> Visit here for SPMU Result Check Online

Pendaftaran SPM Persendirian 2018

What is SPMU and SPM Private Candidates

There is a different between the two. I think this answer taken from www.carigold.com is the best answer for this question
Question: Assalamualaikum...
nak tanya apakah perbezaan SPM(ulangan)dan calon persendirian untuk ambik SPM ...adakah ianya benda yang sama atau berbeza sebab tadi ada google SPM(U)ialah mengulangi subjek B.Melayu & Matematik dan Calon Persendirian ialah subjek yang selain diatas....

dan saya ingin bertanya apakah tujuan untuk ambik SPM ulangan selain dari ingin menaikan gred SPM yang rendah kepada yang lebih baik atau beleh memohon masuk universiti dengan menggunakan result ulangan tadi...

saya umur 21 dan keputusan spm dahulu bukan semua subjek dapat A hanya sedikit sahaja jadi saya terfikir untuk ambik beberapa subjek yang grednya rendah...dan apakah syarat umur untuk memohon/memasuki universiti...Terima Kasih...

Answer: Spm(u) tu maksudnya mengulang spm tak kira la ulang satu atau semua subjek. Kalo untuk paper bm dan math ada tarikh khas untuk mengulang yg biasanya org panggil july paper. Org yg amek july paper ni utk dapatkan kredit bm dan math sebab biasa untuk kerja atau smbg blaja bidang tertentu ada syarat minimum kredit bm dan math. Ada member aku subjek sains semua A tapi bm tak kredit so dia ulang satu paper bm je bulan july. Kalo untuk subjek2 yg lain kena amek waktu peperiksaan spm sebenar.

Calon persendirian maksudnya calon yg bukan dari sekolah kerajaan atau pun swasta. Katakan anda nak ulang spm tahun depan dengan blaja sendiri atau pun private/tuition, etc so anda dipanggil calon persendirian. Pusat untuk menjawab spm boleh ditentukn sendiri oleh calon di mana-mana sekolah yg berdekatan.

Result ulangan boleh digunakan untuk memohon masuk ke universiti. Rujuk syarat2 kemasukan univ di upu.mohe.gov.my. Cara kedua tak perlu mengulang spm, masuk program 'mengubah destini anak bangsa' di uitm. Bergantung kpd result anda boleh terus mengambil kursus pra diploma tanpa mengambil kursus sijil terlebih dahulu. Cara ketiga, dengan pengalaman kerja anda boleh memohon sambung belaja dalam bidang yg berkaitan secara sepenuh biasa atau part time. Biasa org pggil PJJ. Banyak peluang dan cara sebenarnya utk smbung belaja.
For more and up-to-date info about Pendaftaran SPM Persendirian 2018, please contact Ministry of Education (MOE) Malaysia directly. For those who are sitting for SPMU and Calon Persendirian we wish you all the best.

39 ulasan:

  1. saya tak boleh nak daftar .. dia nk nama login dengan kata laluan .. macm mne nie ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pegi Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) yang terdekat untuk mendaftar.

      Padam
    2. kenapa nak buka online register tak boleh? tulis bermula 1 march 2016 tapi sehingga sekarang tak boleh juga.

      Padam
    3. Sila cuba sekali lagi. Anda juga boleh berhubung terus PPD yang terdekat dengan anda untuk mendaftar.

      Padam
  2. salam sejahtera. saya nak tanya kalau saya nak ulang paper english pemohonan ke matrikulasi terjejas tak? emm saya dah dapat borang spmu melalui internet, so nak kena hantar pakai pos ke?

    BalasPadam
  3. bila tarikh mengulang spm utk 2015?

    BalasPadam

  4. Salam jika saya mahu daftar spm pesendirian boleh lagi ka masani?

    BalasPadam
  5. Salam..sya calon spm 2009..subj math n bi sya lulus..jd sya bercadang utk ambik spm ulangan pd thn 2016..soalan sya, bleh kah sya memohon kerja di spa8 dengan menggunakan tiket spm ulangan tu? Mohon pencerahan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh jer.. sbb saya sndiri dh dpat kerja di spa8 berdasarkan SPMU yg lalu

      Padam
  6. Asalamualaikum.sy ingin bertanya.adakah tahun 2016 masih ada spm ulangan.

    BalasPadam
  7. ASSALAMUALAIKUM W.B.T ... Saya SPM 2013 , saya ingin mengulang SPM paper Kimia pada tahun 2016 . dimana kah perlu saya mendaftar , bila tarikh daftar nya ???

    BalasPadam
  8. Salam. Kalau saya ingin mengambil july paper utk mata pelajaran yg penting sahaja..boleh tak? Tapi saya sudah berumur 27 sekarang dan saya gagal SPM.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang penting tu maksudnya mata pelajaran teras iaitu BM,BI,MT & Sc klau tak silap la..Untuk pendaftaran SPM Ulanagan dan SPM persendirian hanya boleh dilakukan selama 1 bulan sahaja iaitu pada 1 Mac- 30 Mac sahaja setiap tahun..Untuk SPM (U) bulan Jun hanya 3 paper sahaja yg terlibat iaitu BM,Matematik & Sejarah..utk paper lain kene buat sekali dengan pelajar SPM bulan 11 tapi pendaftaran pun kene buat masa bulan mac juga.

      Padam
  9. Nak tanya yg july paper tu mohon bulan 3 juga ke ? Lepas amek result baru mohon ?

    BalasPadam
  10. Salam..adakah subjek bagi spm tahun hadapan masih menggunakan sukatan pnp yang sama dgn tahun ni...

    BalasPadam
  11. saya nak tanya,saya gagal dalam mata pelajaran sejarah
    dan mahu mengambil semula pada tahun hadapan boleh ke?

    BalasPadam
  12. Saya nak tanya....saya tak pernah menduduki SPM jadi boleh saya ambil SPM persendirian juga ke...mohon balasan yang cepat..

    BalasPadam
  13. Saya nak tanya....saya tak pernah menduduki SPM jadi saya nak ambil SPM persendirian boleh juga..mohon balasan segera...

    BalasPadam
  14. Nak tanya Umur 22th bole mengulang SPM lagi x

    BalasPadam
  15. salam. ada had umur untuk spm ulanagan/spm persendirian tak?

    BalasPadam
  16. without pmr do we can take spm?

    BalasPadam
  17. Daftar spmp guna sijil berhenti sekolah rendah boleh ke....????????

    BalasPadam
  18. kalau yg tak pernah daftar spm boleh tak mbik spm ulangan ni ? umur 18 tp last year tak dpt nak hbiskan ting.5d sebabkan masalah tertentu .

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum. Jika mahu buat ulangan untuk subjek Add mate, account. Bila tarikh exam ye? Adakah termasuk dalam July paper atau ada tarikh2 yg di tentukan?

    BalasPadam
  20. I just got my spm result and decided to re-peat three papers and with that spmu result,can i apply scholarship ?

    BalasPadam
  21. Mcm mna nk ambk spm ulang ne . Nk daftar secara online ble ke ?

    BalasPadam
  22. Saya dpt 5A dlm subjek teras bm,bi,sej,pi&sc pada spm15 tapi math sy D, ramai yg memberi cadangan utk sy buat spmu tapi sy juga ingin masuk ke tingkatan 6. Apa pendapat anda?

    BalasPadam
  23. Jika saya lulus SPM Ulangan pada tahun 2016 ini,adakah saya layak untuk mendapat sijil SPM?

    BalasPadam
  24. nak tanya sikit sesiapa..saya punya subjek math dan bi saya tak kredit saya bercadang nak buat ulangan lah tapi apa yang saya risau pada subjek bi sbab saya ni dri spm 2015 nak buat spm 2016 jadi subjek bi ni novel dia guna yang lama ke? atau yang baru?sbab budak tahun 2016 guna novel yang baru..harap balas secepat mungkin

    BalasPadam
  25. assalamualaikum... macam mana nak daftar utuk mengulang spm?????

    BalasPadam
  26. Sy nk tnya.. Bole ke kalau sy mendaftar spmu di Selangor tp peperiksaan di ambil di perlis? Tq

    BalasPadam
  27. Hi. .anak buah Saya dah di perhentikan sekolah semasa dalam tingkatan 4 sebab masala keluarga..boleh ka dia mengambil SPM secara persendirian.. Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau nak ambil SPM persendirian rasanya boleh sahaja. Peperiksaan SPM persendirian memang untuk mereka yang berminat nak duduk peperiksaan SPM tetapi tidak duduk/belajar di sekolah seperti biasa.

      Padam
  28. Salam sejahtera. Saya nak tanya
    Saya bersekolah hingga tingkatan 3 sahaja cuma pernah mengambil SIJIL PMR sahaja..
    Adakah saya layak untuk ambil peperiksaan SPM ?.

    Terima kasih encik/puan atas perhikmataan nya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau untuk ambil peperisksaan SPM persendirian boleh. Anda hanya perlu mendaftarkan diri untuk menduduki peperiksaan tersebut.

      Padam
    2. Macam sudah ditutup pendaftaran peperiksaan SPM persendirian untuk tahun ini. Untuk kepastian sila berhubung dengan mana-mana pejabat PPD yang terdekat dengan anda.

      Padam
  29. Saya nak tanya 2018 ni bole tak ambil spm persendirian? Saya tak pernak ambil spm lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam sudah ditutup pendaftaran peperiksaan SPM persendirian untuk tahun ini. Untuk kepastian sila berhubung dengan mana-mana pejabat PPD yang terdekat dengan anda.

      Padam

NOTE: Sila share info ini kepada kawan-kawan anda di FACEBOOK atau GOOGLE+. Anda digalakkan POST/TULIS pertanyaan anda (jika ada) di rungan komen. Komen dengan berhemah. Terima Kasih.