Permohonan JPA DERMASISWA B40 Untuk Pelajar Kurang Mampu


Jika anda belum mendapat tajaan biasiswa dari mana-mana pihak, anda dipelawa untuk memohon JPA Dermasiswa B40. Program JPA Dermasiswa B40 ini adalah terbuka kepada pelajar yang melanjutkan pengajian di peringkat Diploma dan professional certificates di institusi pengajian yang terpilih.

JPA Dermasiswa B40 ini adalah terbuka kepada pelajar yang berasal dari keluarga berpendapatan rendah. Jika anda dari keluarga yang berpendapatan kurang dari RM3,860 sebulan anda dipelawa untuk memohon JPA Dermasiswa B40.

Borang Permohonan JPA B40

Syarat Umum

a. Warganegara Malaysia
b. Telah menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 2016 untuk kali pertama
c. Umur belum belum berumur 19 tahun pada tarikh permohonan (20 tahun untuk pelajar peralihan)
d. Ibu, bapa dan ahli keluarga tidak disenarai hitam oleh JPA atau berada di bawah tuntutan JPA
e. Tidak menerima bantuan kewangan / penajaan dari mana-mana agensi untuk kajian yang sama
f. Pendapatan keluarga induk / penjaga tidak melebihi RM3,860.00 sebulan.

Syarat Khas

a. Bagi Universiti / Universiti Politeknik / UniKL MIMET / UniKL MIAT / KUPTM

- Telah menduduki peperiksaan SPM pada tahun 2016 dan mendapat kredit untuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah dan mendapat gred C dalam mana-mana tiga (3) mata pelajaran lain yang diambil; Dan
- Telah memperoleh tempat di institusi pengajian.

b. Untuk Institut Kemahiran Kebangsaan (IKTBN) / Institut Kemahiran MARA / Kolej Kemahiran Tinggi / MARA Kolej Komuniti / Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) / Institut Teknikal Jepun-Malaysia (JMTI))

- Telah menduduki peperiksaan SPM pada 2016 dan mendapat penghormatan untuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan pas untuk mata pelajaran Sejarah dan mendapat sekurang-kurangnya Gred C dalam mana-mana satu (1) mata pelajaran lain yang diambil; Dan
- Telah memperoleh tempat di institusi pengajian.

Cara memohon

Kepada yang memenuhi syarat kelayakan am dan kelayakan khas di atas, anda boleh menghantar permohonan anda secara online di Permohonan JPA Dermasiswa B40.

Maklumat perhubungan

JPA Dermasiswa B40
Tel : 03-8885 3049
Email : dermasiswa2017@jpa.gov.my.

Untuk maklumat terkini dan lanjut anda boleh berhubung terus dengan pihak JPA atau layara laman website rasmi pihak JPA. Rebutlah peluang ini untuk masa depan anda.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

NOTE: Adakah anda rasa informasi ini bermanfaat? Jika YA mohon share info ini kepada kawan-kawan anda di FACEBOOK atau GOOGLE+. Sila komen secara berhemah. Terima Kasih