Login Dan Panduan SAPS Ibu Bapa 2018 Semakan Keputusan Peperiksaan Online

Apakah SAPS ibu bapa  atau nama penuhnya Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah dan apakah fungsi dan cara penggunaan sistem yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ini. 


SAPS Ibu Bapa Semakan Keputusan Peperiksaan Online


Sistem Analisis Keputusan Peperiksaan Sekolah (SAPS) ibu Bapa merupakan sistem analisis peperiksaan sekolah yang diwujudkan dan diperkenalkan oleh pihak kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi memudahkan dan juga membantu ibu bapa membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah anak-anak mereka. Sistem ini merupakan sistem yang kerap kali digunakan oleh guru-guru dan juga ibu

Melalui sistem ini guru dan ibubapa dapat mengakses keputusan peperiksaan sekolah anak-anak mereka, sekaligus membolehkan ibubapa dan guru memantau perkembangan pembelajaran anak/pelajar dan membuat tindakan yang perlu sekiranya pelajar berkenaan memerlukan tindakan khusus/lanjut untuk membantunya dalam pelajaran.

Sistem SAPS ibu bapa ini tentunya amat memudahkan kerapa ibubapa tidak perlu lagi berkunjung ke sekolah anak-anak mereka untuk mengetahui prestasi pembelajaran anak-anak mereka.

Ini kerana sistem SAPS ibu bapa boleh diakses di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja sama ada menggunakan komputer mahupun telefon pintar.

SAPS Ibu Bapa Login Portal


SAPS semakan ibu bapa ini boleh dilakukan melalui secara atas talian (ONLINE). Antara keputusan peperiksaan yang boleh disemak adalah

Keputusan pelajar bermula dari sekolah rendah darjah 1 hingga darjah 6.
Keputusan peperiksaan sekolah menengah bermula daritingkatan 1 hingga tingkatan 5

Setakat ini keputusan peperiksaan besar seperti UPSR, PT3, dan SPM masih tidak boleh disemak melalui sistem ini.

Cara Semakan SAPS Ibu Bapa Semakan Kedudukan Kelas Dan Keputusan Peperiksaan


Berikut kami kongsikan cara bagaimana anda boleh membuat Semakan. SAPS Ibu bapa ini boleh dilakukan dengan cara berikut:

Untuk mengekses SAPS Ibu Bapa Login Portal anda boleh klik link yang diberi di bawah untuk login ke dalam sistem aplikasi SAPS Ibu Bapa untuk membuat semakan.

a. [IbuBapa] Semakan keputusan peperiksaan: http://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php .
b. [Guru] Key in markah pelajar: https://sapsnkra.moe.gov.my/access-denied.php


2. Selepas klik link tersebut anda akan dibawa kepada paparan seperti berikut:


3. Selepas paparan seperti di atas ada, anda bolehlah masukkan no kad pengenalan (KP) atau pun sijil lahir pelajar. Sila ambil maklum bahawa anda hendaklah masukkan no kad pengenalan pelajar tanpa meletak tanda senkang (-) ataupun menekan “space”. Ikuti sepenuhnya arahan seperti yang ada di paparan yang disediakan dalam portal tersebut.
4. Pilih negeri di mana sekolah pelajar belajar. Selepas itu, anda boleh membuat  carian nama sekolah pelajar berkenaan.
5. Klik semak dan keputusan peperiksaan anak anda akan terpapar.
6. Sebelum anda membuat semakan, sila berhubung dengan pihak sekolah anak anda terlebih dahulu untuk mengetahui tarikh semakan boleh dibuat menggunakan SAPS Ibu Bapa online.

Semoga anda dapat mengakses dan melihat prestasi anak-anak pelajar melalui aplikasi SAPS Semakan Ibu Bapa ini.

Bantuan Berkenaan SAPS Sistem Analisis Keputusan Peperiksaan Sekolah 2018


Jika anda menghadapi kesulitan untuk menggunakan sistem applikasi SAPS Ibu Bapa, sila rujuk jadual di bawah ini untuk panduan dan rujukan anda.


Jika anda ada masalah mahupun persoalan untuk mengakses SAPS Ibu Bapa, anda bolehlah hubungi talian yang tertera di bawah ini:

SAPS Ibu Bapa Hotline


TALIAN SEMENTARA : 012-6497579
Waktu: SAPS
Isnin – Jumaat 8:30 pg – 5:00 ptg
(kecuali pada cuti umum)
Rehat pada  1:00 ptg – 2:00 ptg
(kecuali hari jumaat 12:15 tengah hari – 2:45 petang)

Video Panduan menggunakan SAPS Ibubapa Online

Untuk lebih memudahkan anda di bawah adalah video bagaimana menggunakan aplikasi SAPS Ibubapa online untuk rujukan anda.

Selamat membuat semakan SAPS Ibu Bapa kepada anda. Kongsikan artikel panduan ini kepada rakan-rakan guru anda dan juga kepada rakan ibu bapa lain.

Anda boleh mendapatkan MAKLUMAT TERKINI dan updates di blog Pendidikan Malaysia

(1) Like / Follow Pendidikan Malaysia Facebook Page
https://web.facebook.com/pendidikanmalaysianews/
(2) Follow Pendidikan Malaysia di Google+
https://plus.google.com/+Pendidikanmalaysia
(3) Join Telegram Group blog Pendidikan Malaysia
https://telegram.me/pendidikanmalaysia
Load disqus comments

0 comments

DISCLAIMERS: Some of the pictures, videos and articles on pendidikanmalaysia.com are the property of their respective owners. pendidikanmalaysia.com do not hold any copyright about the said content. If you have recognized one of your photos, videos or others from pendidikanmalaysia.com contents that is in violation of copyright law, please email me at sunduvan [at] gmail.com. Based on your request, pendidikanmalaysia.com will put a proper credit to the said content OR would immediately remove the said material from the site upon proof and identification OR pendidikanmalaysia.com can arrange any other ways to solve the conflict. Thanks.