Tarikh Permohonan & Semakan Biasiswa Kecil Persekutuan (BKP) 2019

Semakan Biasiswa Kecil Persekutuan atau lebih dikenali juga dengan singkatan BKP untuk pelajar sekolah menengah tahun ini. Permohonan Biasiswa Kecil Persekutuan (BKP) tahun ini oleh Pihak Sekolah Bagi Murid Tingkatan 1 Hingga 5 Dan 6 Atas akan dibuka nanti. Kami akan update artikel ini bila ada info baru.

Baca juga: Senarai Biasiswa Terkini Untuk Pelajar Di Malaysia

Permohonan Biasiswa Kecil Persekutuan oleh pihak sekolah untuk Tingkatan 1 hingga 5 dan 6 atas akan dibuka mulai Februari - Mac setiap tahun. Selepas itu permohonan akan ditutup sehingga ke tahun berikutnya.

Oleh itu pelajar yang berminat, memerlukan dan layak boleh merujuk kepada pihak sekolah masing-masing untuk permohonan Biasiswa Kecil Persekutuan pada awal tahun untuk maklumat terkini masa untuk memohon biasiswa tersebut.

Sila rujuk iklan hebahan yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk maklumat lanjut di bawah;
semakan biasiswa kecil persekutuan
Untuk membuat permohonan Biasiswa Kecil Persekutuan anda boleh layari pautan (link) di bawah. Sebelum membuat permohonan sebaiknya anda membaca artikel kami terdahulu mengenai syarat kelayakan yang diperlukan untuk memohon BKP.

Anda juga boleh merujuk kepada perkongsian maklumat mengenai nilai jumlah tajaan biasiswa BKP mengikut  aliran kursus e.g Aliran Sastera ATAU Aliran Sains.

Kepada pelajar yang layak, perlukan bantuan tetapi belum membuat permohonan biasiswa BKP ini, anda bolehlah memohon dengan bimbingan pihak sekolah anda melalui laman portal rasmi yang disediakan di bawah.
permohonan biasiswa kecil persekutuan BKP
Permohonan Biasiswa Kecil Persekutuan - https://sps1.moe.gov.my

Semakan Biasiswa Kecil Persekutuan juga boleh dibuat menggunakan link yang diberikan di atas. Selepas membuat permohonan secara online, pelajar dari masa ke semasa boleh membuat status semakan Biasiswa Kecil Persekutuan BKP mereka. Semakan status ini penting untuk mengetahui adakah permohonan anda berjaya atau tiada berjaya.

Setakat ini kami belum mempunyai jadual tarikh kemasukan BKP setiap bulan. Bila kami memiliki info tersebut page ini akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Anda dinasihatkan untuk bookmark page ini untuk memudahkan anda membuat semakan perkembangan terkini berkenaan permohonan Biasiswa Kecil Persekutuan dan juga semakan Biasiswa Kecil Persekutuan.

Read Also: Biasiswa Kelas Persediaan Universiti (BKPU)

Diharapkan perkongsian maklumat tarikh permohonan dan semakan Biasiswa Kecil Persekutuan (BKP) ini bermanfaat kepada anda. Anda digalakkan kongsikan (share) maklumat ini kepada rakan-rakan untuk infomasi mereka.
SUMBER/LINK PENTING
Anda mungkin berminat dengan maklumat-maklumat berkaitan di bawah yang menyediakan info dan rujukan untuk pelajar.

Bantuan Pendidikan:

Akses Laman Web Rasmi UPU Online:


SUMBER RUJUKAN PELAJAR
Untuk rujukan soalan peperiksaan SPM tahun-tahun lepas klik link di bawah:

29 ulasan:

 1. Mengapa duit bkp untuk penggal ke 2 (bulan JUN-DIS 2018) MASIH belum kami dapat?? ,Duit tahun lepas pun sangkut tak bankin,bulan Feb 2019 NAK offer bkp lagi ke??

  BalasPadam
 2. bila bkp 2019 akan dapat?

  BalasPadam
 3. Kenapa pelajar yg kurang cemerlang tak dapat bantuan sedangkan dia orang kurang berkemampuan?

  BalasPadam
 4. Ada kah pelajar yang telah berhenti sekolah atau pindah sekolah masih dapat bkp ini..? #justtanya..

  BalasPadam
 5. bkp 2019 sdh masuk ?

  BalasPadam
 6. Bila masuk biasiswa kecil persekutuan 2019 masuk?

  BalasPadam
 7. Bila lagi biasiswa kecil persekutuan masuk bank?

  BalasPadam
 8. Bila wang bkp 2019 akan di bayar

  BalasPadam
 9. Bila wang bkp 2019 akan di bayar

  BalasPadam
 10. Bila duit bkp 2019 masuk??????

  BalasPadam
 11. Bila masuk biasiswa kecil persekutuan 2019 masuk

  BalasPadam
 12. Kalau borang BKP hilang boleh rujuk ic?

  BalasPadam
 13. Bila nak msuk.. .ramai pelajar perlu gunakan duit niyh

  BalasPadam
 14. bkp 2019 tak nak masuk ke?

  BalasPadam
 15. bagaimana nak cek keputusan permohonan bkp?

  BalasPadam
 16. Kenapa budak yg pandai x blh mohon biasiswa..walaupun gaji ayh dia rm1300 sebln pn x blh mohon..ank sya smp x nk prg sklh sbb sya x mampu nk siap kn baju sklh dn kasut sklh..baru habis pt3 dpt keputusan yg cemerlang cuma sya kekurangan Wang menyebabkn dia malas nk ke sklh tkt di ejek kwn2 sbb pakai baju lama dn kasut lama ke sklh...

  BalasPadam
 17. BKP 2020 bila nak masuk?

  BalasPadam
 18. Sudahkah BKP 2020 masuk ke akaun bank?

  BalasPadam
 19. Bila duit bkp 2020nk masuk bank ye

  BalasPadam
 20. Bila bkp anak saya nk dapat..tingkatan 6 atas..perluksn duit bnyak untuk pelajaran

  BalasPadam
 21. Saya sama seperti parents yg komen didlm ni..bkp 2020 bila ya masuk..anak saya tingkatan 5 2020..golongan seperti kami sgt memerlukan utk anak kami terus belajar dan beli bahan rujukan

  BalasPadam
 22. berapa haribulan pada setiap bulan duit bkp boleh dikeluarkan?

  BalasPadam

NOTE: Sila share info ini kepada kawan-kawan anda di FACEBOOK. Anda digalakkan POST/TULIS pertanyaan anda (jika ada) di rungan komen. Komen dengan berhemah. Terima Kasih.