Senarai Biasiswa 2021 Untuk Pelajar Di Malaysia

Senarai biasiswa 2021 terkini untuk pelajar di Malaysia. Di bawah adalah senarai biasiswa (scholarship in Malaysia) untuk lepasan SPM 2021 dan pinjaman pendidikan (education loans) paling popular yang menjadi pilihan pelajar dan biasa ditawarkan untuk pelajar di Malaysia setiap tahun.

Baca juga: Biasiswa Lepasan SPM Terkini Malaysia

Antara biasiswa yang ada dalam senarai di bawah memberi peluang untuk penempatan kerja sebaik sahaja anda habis pengajian. 


Biasanya syarikat-syarikat korporat yang besar akan menawarkan/ mewajibkan anda berkerja dengan mereka untuk satu jangka masa tertentu selepas anda menamatkan pengajian anda.


Ada di antara tajaan yang tersenarai di bawah terbuka juga untuk pelajar yang perlukan biasiswa lepasan STPM ke luar negara. Cuba sahaja memohon, mungkin reziki anda.


Yang menariknya kerja adalah terjamin selepas habis pengajian.
Senarai biasiswa di Malaysia
Senarai biasiswa ini akan ditambah dari masa ke semasa jika maklumat/tawaran biasiswa terbaru. 


Sila bookmark page ini untuk memudahkan anda mengikuti perkembangan kemaskini terkini mengenai peluang biasiswa di Malaysia.


Antara biasiswa paling popular di Malaysia termasuklah biasiswa Petronas, Shell MalaysiaJPA dan juga MARA.


Biasiswa lain yang tidak kurang popularnya ialah biasiswa Bank Negara Malaysia, IJM, TNB, Telekom, CIMB Bank dan banyak lagi. Sila semak/lihat dalam list di bawah untuk senarai yang lebih lengkap.

SENARAI BIASISWA TERKINI MALAYSIA
Kebanyakan biasiswa akan mewajibkan anda menghadiri sesi temuduga biasiswa.


Sila layari tips menghadapi temuduga biasiswa kerajaan dan swasta untuk menyediakan anda menghadapi sesi tersebut. Persediaan yang rapi akan meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan biasiswa yang anda idamkan/perlukan nanti.


Semoga perkongsian mengenai senarai biasiswa (scholarship list Malaysia) untuk pelajar lepasan SPM di Malaysia ini bermanfaat kepada anda. 


Sila kongsikan maklumat ini di whatsapp dan facebook anda untuk membantu rakan-rakan anda yang lain. Sama-sama kita saling membantu antara satu sama lain.
SUMBER/LINK PENTING
Anda mungkin berminat dengan maklumat-maklumat berkaitan di bawah yang menyediakan info dan rujukan untuk pelajar.

Bantuan Pendidikan:

Akses Laman Web Rasmi UPU Online:


SUMBER RUJUKAN PELAJAR
Untuk rujukan soalan peperiksaan SPM tahun-tahun lepas klik link di bawah:

5 ulasan:

 1. Perkongsian yang baik

  BalasPadam
 2. Terimakasih andai ada biasiswa mana2 syarikat or bdn2 kerajaan
  Meringankn beban keluarga b40

  BalasPadam
 3. Macam mana nak apply degree ukur bahan di luar negara dengan scholarship

  BalasPadam
 4. Mcm mna Sya nak check results pt3 Sya

  BalasPadam

NOTE: Sila share info ini kepada kawan-kawan anda di FACEBOOK. Anda digalakkan POST/TULIS pertanyaan anda (jika ada) di rungan komen. Komen dengan berhemah. Terima Kasih.