Nota Sejarah Tingkatan 4 Bab 1 - Kemunculan Tamadun Awal Manusia

Nota sejarah Tingkatan 4 Bab 1. Bab 1 Tingkatan 4 ini membincangkan mengenai Kemunculan Tamadun Awal Manusia. Bab 1 Sejarah Tingkatan 4 ini sesuatu yang penting kerana biasanya ada berberapa soalan keluar dari sini semasa peperiksaan SPM untuk subjek ini.

Untuk memudahkan anda menyediakan nota yang lebih sesuai dengan anda, ringkas dan padat anda boleh menggunakan struktur nota Sejarah Tingkatan 4 Bab 1 di bawah.

Bab 1 Sejarah Tingkatan 4 ini mengandungi berberapa bahagian iaitu:

A. Zaman Prasejarah

  • Zaman Neolitik
  • Zaman Logam

B. Makna Tamadun - Nota Sejarah Tingkatan 4 Bab 1 

  • Konsep Tamadun

C. Ciri-Ciri Tamadun

  • Agama & kepercayaan
  • Bahasa dan sistem tulisan

D. Proses Pembentukan Tamadun

  • Tamadun Mesopotamia - proses pembentukan/ciri-ciri Tamadun Mesopotamia/organisasi sosial/sumbangan Tamadun Mesopotamia
  • Tamadun Mesir Purba - Proses pembentukan/ciri-ciri Tamadun Mesir Purba/organisasi sosial (pusat pentadbiran/ekonomi/agama/tumpuan penduduk)/sistem pemerintahan/pengkhususan kerja/sistem tulisan/sumbangan Tamadun Mesir Purba
  • Tamadun Indus (Lembah Sungai Indus 2500SM) - Lokasi/proses pembentukan/ciri-ciri Tamadun Indus (petampatan kekal/ organisasi/pengkhususan kerja/amalan agama/sistem tulisan)/sumbangan Tamadun Indus
  • Tamadun Hwang Ho - Lokasi/proses pembentukan/ciri-ciri Tamadun Hwang Ho (negara kota/organisasi sosial/penghkususan kerja/agama dan kepercayaan/sistem tulisan/ekonomi)/sumbangan Tamadun Hwang Ho

Secara ringkasnya Tamadun Mesopotamia, Tamadun Mesir Purba, Tamadun Indus dan Tamadun Hwang Ho adalah antara tamadun penting dunia pada masa itu. Apa yang pelajar perlu buat ialah membuat nota berdasarkan susunan di atas.

Selepas itu anda boleh download soalan percubaan SPM Sejarah tahun-tahun lepas untuk membuat latih tubi agar anda lebih mengingati nota yang telah anda tulis dan seterusnya memahaminya.
Semoga perkongsian mengenai nota Sejarah Tingkatan 4 Bab 1 - Kemunculan Tamadun Awal Manusia ini bermanfaat. Sila kongsikan nota ini di whatsapp dan Facebook kepada rakan-rakan anda yang lain. Klik sahaja button share di bawah. Marilah kita saling membantu antara satu sama lain.
SUMBER/LINK PENTING
Anda mungkin berminat dengan maklumat-maklumat berkaitan di bawah yang menyediakan info dan rujukan untuk pelajar.

Bantuan Pendidikan:

Akses Laman Web Rasmi UPU Online:


SUMBER RUJUKAN PELAJAR
Untuk rujukan soalan peperiksaan SPM tahun-tahun lepas klik link di bawah:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

NOTE: Sila share info ini kepada kawan-kawan anda di FACEBOOK. Anda digalakkan POST/TULIS pertanyaan anda (jika ada) di rungan komen. Komen dengan berhemah. Terima Kasih.