Memaparkan catatan dengan label Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Papar semua catatan

Selasa, 19 Jun 2018

10:23 PG

Kenyataan Media: Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Ulangan Tahun 2018

Berikut adalah kenyataan media yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berkenaan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Ulangan Tahun 2018.  Sila rujuk kenyataan media dari KPM ini untuk panduan dan maklumat lanjut anda.
Peperiksaan SPM tahun ini akan berlangsung dari 25 - 27 June 2018. Seramai 11,057 calon telah mendaftar tahun ini untuk menduduki SPMU di 213 pusat peperiksaan yang akan dibuka di seluruh negara.

Pelajar yang akan menduduki peperiksaan SPMU tahun ini dikehendaki merujuk kepada jadual peperiksaan untuk maklumat mengenai masa peperiksaan serta arahan-arahan yang berkaitan.

Semoga perkongsian Kenyataan Media: Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Ulangan Tahun 2018 ini bermanfaat kepada anda. Sila kongsikan kepada rakan-rakan yang lain.

Selasa, 17 April 2018

9:36 PG

UPU Pocket Online Mobile APP Untuk Lepasan SPM / STPM Cari Kursus Di IPTA

UPU Pocket online mobile apps untuk lepasan SPM dan STPM cari kursus. Kementerian Pengajian Tinggi (KPT / MOHE) sedang membangunkan applikasi yang dikenali sebagai 'Pocket Online' sebuah applikasi telefon pintar (smartphone) untuk memudahkan pelajar lepasan SPM dan STPM mencari kursus-kursus yang bersesuaian dengan kelayakan dan minat mereka.

Applikasi UPU Pocket Online untuk pelajar lepasan SPM dan STPM mencari kursus di IPTA

Walau bagaimanapun 'Pocket Online' ini hanya dapat digunakan untuk mencari kursus yang sesuai untuk anda di IPTA sahaja.

Menurut Pengarah KPT, Datin Paduka Ir Dr. Siti Hamisah Tapsir, UPU pocket course-matching apps ini nanti akan boleh di muat-turun (download) dari Google Play Store dan boleh dibuka dan digunakan selepas keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) diumumkan pada bulan Mac nanti.

We are introducing the app to keep up with the current technology where everything can be done by using a mobile phone.

This app will help the students to analyse, match and decide what programme or course to pursue based on their academic qualifications," she told reporters at the opening of the state-level MOHE Carnival at Universiti Utara Malaysia (UUM) here today. - Datin Paduka Ir Dr. Siti Hamisah Tapsir

Dengan adanya applikasi 'UPU Pocket/Pocket Online' ini pelajar mudah untuk mencari kursus-kursus yang diminati sesuai dengan kelayakan akademik mereka di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja. Untuk maklumat lanjut mengenai mobile app 'Pocket Online' ini anda boleh berhubung terus dengan pihak MOHE.

Diharapkan perkongsian maklumat mengenai 'UPU Pocket/Pocket online' mobile apps untuk pelajar di Malaysia ini bermanfaat. Sila kongsikan maklumat ini kepada rakan-rakan anda yang lain.

Ahad, 1 April 2018

8:37 PTG

Cara Pendaftaran SPM Persendirian 2018 Online

Cara Pendaftaran SPM Persendirian 2018. Cara buat pendaftaran online SPMU 2018 untuk panduan anda. Applikasi pendaftaran SPMU 2018 Online. Registration process for SPM Ulangan 2018 and daftar spm persendirian 2018 will be open soon. This year the SPMU online registration system will be activated soon.


SPMU Online registration

If you are thinking about sitting for SPMU exam this year submit you registration through:

Visit this webportal to register Pendaftaran SPM Persendirian 2018 Online

Alternatively, you may register by visiting the nearest Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) to register.

All PPD offices should have somebody to handle manual registration for SPMU and private candidates.

Please take note that late registration will not be processed.

Submit your registration before the deadline.

To check your SPMU result, you can do it online. Please read our previous post about this topic at  --> Visit here for SPMU Result Check Online

Pendaftaran SPM Persendirian 2018

What is SPMU and SPM Private Candidates

There is a different between the two. I think this answer taken from www.carigold.com is the best answer for this question
Question: Assalamualaikum...
nak tanya apakah perbezaan SPM(ulangan)dan calon persendirian untuk ambik SPM ...adakah ianya benda yang sama atau berbeza sebab tadi ada google SPM(U)ialah mengulangi subjek B.Melayu & Matematik dan Calon Persendirian ialah subjek yang selain diatas....

dan saya ingin bertanya apakah tujuan untuk ambik SPM ulangan selain dari ingin menaikan gred SPM yang rendah kepada yang lebih baik atau beleh memohon masuk universiti dengan menggunakan result ulangan tadi...

saya umur 21 dan keputusan spm dahulu bukan semua subjek dapat A hanya sedikit sahaja jadi saya terfikir untuk ambik beberapa subjek yang grednya rendah...dan apakah syarat umur untuk memohon/memasuki universiti...Terima Kasih...

Answer: Spm(u) tu maksudnya mengulang spm tak kira la ulang satu atau semua subjek. Kalo untuk paper bm dan math ada tarikh khas untuk mengulang yg biasanya org panggil july paper. Org yg amek july paper ni utk dapatkan kredit bm dan math sebab biasa untuk kerja atau smbg blaja bidang tertentu ada syarat minimum kredit bm dan math. Ada member aku subjek sains semua A tapi bm tak kredit so dia ulang satu paper bm je bulan july. Kalo untuk subjek2 yg lain kena amek waktu peperiksaan spm sebenar.

Calon persendirian maksudnya calon yg bukan dari sekolah kerajaan atau pun swasta. Katakan anda nak ulang spm tahun depan dengan blaja sendiri atau pun private/tuition, etc so anda dipanggil calon persendirian. Pusat untuk menjawab spm boleh ditentukn sendiri oleh calon di mana-mana sekolah yg berdekatan.

Result ulangan boleh digunakan untuk memohon masuk ke universiti. Rujuk syarat2 kemasukan univ di upu.mohe.gov.my. Cara kedua tak perlu mengulang spm, masuk program 'mengubah destini anak bangsa' di uitm. Bergantung kpd result anda boleh terus mengambil kursus pra diploma tanpa mengambil kursus sijil terlebih dahulu. Cara ketiga, dengan pengalaman kerja anda boleh memohon sambung belaja dalam bidang yg berkaitan secara sepenuh biasa atau part time. Biasa org pggil PJJ. Banyak peluang dan cara sebenarnya utk smbung belaja.
For more and up-to-date info about Pendaftaran SPM Persendirian 2018, please contact Ministry of Education (MOE) Malaysia directly. For those who are sitting for SPMU and Calon Persendirian we wish you all the best.

Isnin, 26 Februari 2018

10:38 PG

12 Tips Cara Memohon UPU Online

Detik dan saat menunggu keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2017 diumumkan merupakan masa yang amat mendebarkan bagi ramai pelajar lepasan SPM. Biasanya keputusan SPM akan diumumkan pada bulan Mac setiap tahun yang mana akan tiba tidak lama lagi.

Borang permohonan UPU online

Semetara menunggu keputusan SPM diumumkan apakah perancangan anda? Atau adakah anda telah membuat apa-apa perancangan masa depan apa yang perlu dibuat selepas keputusan peperiksaan SPM diumumkan? Ini persoalan yang memerlukan jawapan dari diri anda sendiri.

Sementara menunggu keputusan peperiksaan SPM diumumkan, tentu ramai yang telah mengambil kesempatan untuk memohon UPU online. Adakah permohonan anda telah dibuat dengan cara yang betul dan lengkap?

Ramai pelajar yang gagal mendapat tempat ke IPTA melalui UPU hanya disebabkan kecuaian mereka semasa membuat permohonan di UPU online. Tahun lepas sahaja ramai yang tidak sedar bahawa kegagalan mereka memasuki IPTA kerana tidak 'double check' apakah permohonan mereka telah dihantar/submit online atau tidak.

Dalam perkongsian kali ini kami menyenaraikan tips atau lebih dalam bentuk senarai semak perkara-perkara yang perlu anda teliti semasa membuat permohonan di UPU online. Senarai semak (tips) ini amat mustahak untuk membantu mengurangkan kesilapan semasa memohon di UPU online.

Tips / Senarai Semak Permohonan UPU Online

1. Beli No Unik ID Di BSN berharga RM15.64 termasuk GST

Cara membeli No. PIN UPU di Bank Simpanan Nasional (BSN)

2. Pastikan kategori anda SPM setaraf atau  STPM setaraf
3. Buka portal rasmi UPU di www.upu.mohe.gov.my
4. Langkah seterusnya semak syarat e-panduan dengan teliti
5. Isi Permohonan Online
6. Pastikan mengisi setiap maklumat yang bertanda STAR*dengan lengkap
7. Pilih 12 pilihan mengikut keutamaan
8. Isi sampai habis
9. Klik “Sah & Hantar”
10. Cetak Slip Permohonan
11. Simpan Slip Permohonan sebagai bukti permohonan telah dibuat
12. Semakan dan Kemaskini tanpa had sehingga tarikh tutup permohonan

Diharapkan perkongsian mengenai tips dan senarai semak permohonan UPU online ini bermanfaat kepada anda terutama para pelajar lepasan SPM. Sila kongsikan tips ini kepada rakan-rakan yang ada memohon UPU online tahun ini.

Jumaat, 23 Februari 2018

2:34 PTG

Jadual Peperiksaan SPMU 2018 (DRAFT) Untuk Rujukan Pelajar

Jadual peperiksaan SPMU 2018 dalam bentuk draf (belum muktamad) telah dikeluarkan. SPMU adalah singkatan kepada Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan atau lebih dikenali ramai sebagai SPMU.

Rasanya maklumat ini penting kepada para pelajar yang telah mendaftar peperiksaan SPMU 2018 untuk menjadi panduan mereka.

Mungkin anda gagal berberapa subjek utama seperti subjek Sejarah, Matematik dan Bahasa Melayu semasa peperiksaan SPM yang lepas dan berhajat untuk memperbaiki keputusan SPM anda? SPMU adalah peluang untuk anda.
Jadual waktu peperiksaan SPMU untuk panduan pelajar

Baru-baru ini Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengeluarkan draf jadual peperiksaan SPMU tahun 2018. Walaupun ianya hanya draft tetapi kita tidak menjangkakan akan berlaku perubahan yang besar dari draft ini.

Kita akan kemaskini di blog ini bila jadual SPMu 2018 yang muktamad telah dikeluarkan kelak.

Menurut jadual (draf) peperiksaan SPMu ini tarikh peperiksaan SPMU 2018 akan berlangsung pada bulan Jun 2018 iaitu 25 hingga 27 Jun 2018.

Antara subjek-subjek yang ditawarkan ialah:

1. Matematik Kertas 1 (aneka pilihan)
2. Matematik Kertas 2
3. Sejarah Kertas 1 (aneka pilihan)
4. Sejarah Kertas 2
5. Sejarah Kertas 3
6. Bahasa Melayu Kertas 1
7. Bahasa Melayu Kertas 2
8. Bahasa Melayu Kertas 3- Ujian Lisan untuk calon persendirian

Nota:

Tarikh dan masa untuk Bahasa Melayu Kertas 3 akan ditetapkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri.

Anda boleh download jadual peperiksaan SPMU 2018 ini di >>> Download Jadual SPMU 2018

Untuk membuat semakan keputusan peperiksaan SPMU pula anda boleh layari >>> Semakan Keputusan SPMU

Semoga perkonsian mengenai jadual peperiksaan SPMU 2018 ini bermanfaat kepada anda. Sila kongsikan maklumat ini kepada rakan-rakan yang lain

Rabu, 21 Februari 2018

9:45 PG

Jadual Peperiksaan SPM 2018 Untuk Panduan Pelajar (DRAFT)

Draft Jadual peperiksaan SPM 2018 telah dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Berpandukan apa yang ada di draf jadual peperiksaan SPM yang dikeluarkan, peperiksaan SPM tahun 2018 akan bermula dari 13 November 2018 hingga 13 Desimber 2018.

Lebih kurang satu bulan masa peperiksaan itu dilaksanakan.

Sila rujuk gambar di bawah untuk panduan anda. Download draf jadual peperiksaan SPM 2018 ini melalui pautan (link) yang diberikan untuk memudahkan anda mencetak maklumat ini.






Download: Jadual Peperiksaan SPM 2018 (draf)

Sila ambil maklum bahawa ini adalah DRAFT/DRAF sahaja dan belum MUKTAMAD/FINAL. Versi yang muktamad/final akan dikemaskini selepas pihak KPM mengeluarkannya nanti. Kita menjangkakan tidak banyak perubahan pada versi yang muktamad nanti.

Diharapkan informasi ini dapat membantu pelajar yang menduduki peperiksaan SPM 2018 merancang pembelajaran dan persedian mereka menghadapi peperiksaan SPM nanti.

Semoga perkongsian maklumat mengenai jadual peperiksaan SPM 2018 (draft) ini bermanfaat kepada anda. Sila kongsikan maklumat ini kepada rakan-rakan anda untuk panduan mereka.

Isnin, 19 Februari 2018

9:19 PTG

KemasKini Maklumat Permohonan Program Matrikulasi Sesi 2018/2019 Online

Sesi kemas kini maklumat permohonan program matrikulasi sesi 2018/2019 untuk pelajar yang telah memohon kemasukan ke matrikulasi. Sila ambil perhatian bahawa anda adalah penting untuk anda mengemas kini permohonan anda dengan maklumat terbaru atau terkini.

Kegagalan anda berbuat demikian akan menjejaskan peluang permohonan anda ke program matrikulasi sesi 2018/2019. Sila kongsikan maklumat ini kepada rakan-rakan anda yang lain supaya mereka dapat membuat tindakan lanjut untuk mengemas kini permohonan mereka ke matrikulasi.

Untuk maklumat lanjut sila rujuk kenyataan akhbar Kementerian Pendidikan Malaysia di bawah.
Kemaskini permohonan matrikulasi 2018/2019 online

Sesi mengemaskini maklumat permohonan ini akan dibuka dari 19 Februari 2018 hingga 18 mac 2018 dan terbuka kepada pelajar-pelajar yang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2017 sahaja.

Untuk makluman anda, Nombor Pengenalan Individu (NPI) boleh mula dibeli di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) yang terdekat dengan harga RM10.06 termasuk Govt. Services Tax (GST).

Untuk membeli NPI anda boleh menggunakan No. Kad Pengenalan anda atau dokumen pengenalan yang digunakan semasa peperiksaan SPM tahun 2017 dengan Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM)

PIN NPI ini boleh mula dibeli pada 19 Februari 2018 hingga 18 Mac 2018. Anda masih ada lebih kurang 30 hari untuk bertindak.

Pelajar lepasan SPM tahun 2017 yang telah membuat permohonan sebelum 24 Desimber 2017 perlu mengemas kini permohonan mereka melalui laman portal yang disediakan oleh pihak KPM di www.moe.gov.my

Untuk proses kemaskini anda hanya perlu memasuki laman portal tersebut melalui e-PERKHIDMATAN dan memasukkan NOMBOR KAD PENGENALAN dan ANGKA GILIRAN SPM anda sahaja.

Semakan keputusan permohonan program matrikulasi akan dikeluarkan melalui laman portal KPM di www.moe.gov.my. Sila ambil perhatian bahawa anda tidak perlu menghantar salinan keputusan SPM anda ke bahagian Matrikulasi KPM. Ini kerana keputusan SPM pemohon akan diambil terus dari pihak LPM selepas keputusan rasmi SPM diumumkan.

Pelajar yang berjaya mendapat tempat ke program matrikulasi sesi 2018/2019 KPM perlu mencetak surat tawaran dari sistem aplikasi semakan keputusan program matrikulasi KPM.

Diharapkan perkongsian mengenai kemaskini permohonan matrikulasi 2018/2019 ini bermanfaat kepada anda. Kami mengucapkan semoga berjaya!

Khamis, 15 Februari 2018

9:15 PG

Senarai Bidang Kursus yang Ditawarkan Di UiTM Perlis

Senarai bidang kursus yang ditawarkan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis. Seperti yang anda tahu bahawa UiTM adalah salah satu universiti awam (IPTA) yang terbesar di Malaysia.

Senarai bidang kursus yang ditawarkan di UiTM Perlis

UiTM memiliki kampus cawangan di setiap negeri dan kampus UiTM yang terbesar terletak diShah Alam, Selangor. Anda boleh semak kursus-kursus terkini yang ditawarkan di UiTM Shah Alam untuk rujukan anda.

Perlis juga mempunyai kampus UiTM yang terletak di Arau Perlis. Kampus UiTM cawangan Perlis di Arau ini menawarkan 6 fakulti, yang menawarkan lebih kurang 25 jenis kursus di peringkat diploma dan ijazah.

Berikut ialah senarai bidang kursus yang ditawarkan di UiTM Perlis untuk panduan anda memohon kemasukan ke UiTM Perlis. Jika kursus yang anda minati tidak tersenarai di sini, anda boleh semak di kampus-kampus UiTM di negeri lain.

Senarai Bidang Kursus Ditawarkan Di UiTM Perlis

A. Fakulti Sains Gunaan

Diploma Sains
Diploma Teknologi Polimer
Siploma kimia Perindustrian
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Fizik)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Polimer)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia Gunaan)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi Marin)

B. Fakulti Perakaunan

Ijazah Sarjana Muda Perakaunan
Diploma Sistem maklumat Perakaunan

C. Fakulti Pengurusan Perniagaan

Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Sumber Manusia)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Operasi)
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perniagaan Antarabangsa)

D. Fakulti Senibina, Perancangan & Ukur

Diploma Sains Geomatik
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sukan
Ijazah Sarjana Muda Sains Sukan

E. Fakulti Sains Komputer & Matematik

Diploma Sains Komputer
Diploma Sains (Matematik)
Ijazah Sarjana Muda teknologi Maklumat
Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik Pengurusan)
Ijazah Sarjana Muda Sains (Komunikasi data & Rangkaian)

F. Fakulti Perladangan & Agroteknologi

Diploma Pengurusan Ladang
Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi & Pengurusan Perladangan)

Read also: Syarat kemasukan ke UiTM lepasan SPM

Diharapkan perkongsian maklumat mengenai senarai bidang kursus yang ditawarkan di UiTM Perlis ini bermanfaat kepada anda. Anda boleh kongsikan maklumat senarai program UiTM mengikut kampus ini kepada rakan-rakan yang lain untuk panduan mereka.

Isnin, 12 Februari 2018

3:47 PTG

Tarikh Dan Semakan Keputusan SPM 2017 Online Dan SMS

Tarikh dan semakan keputusan SPM 2017 Online atau SMS. Pelajar yang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2017 boleh buat semakan dan mendapatkan keputusan peperiksaan SPM mereka sekitar bulan Mac 2018 nanti. Biasanya pada minggu ke-2, sekitar jam 10 pagi dalam bulan Mac nanti.

Semakan keputusan SPM 2017 online dan SMS


Tarikh keputusan SPM 2017 akan diumumkan nanti dan pihak PendidikanMalaysia.com akan kemaskini maklumat di sini bila tarikhnya diketahui kelak. Pastikan anda bookmark page ini untuk kegunaan pada masa akan datang.

Pada kebiasaanya sepertimana tahun-tahun sebelumnya pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memilih satu tarikh tertentu dalam bulan Mac untuk pengumuman keputusan peperiksaan SPM.

Tarikh Dan Semakan Keputusan SPM 2017 Online Dan SMS


Terdapat berberapa cara untuk anda membuat semakan keputusan peperiksaan SPM iaitu melalui online dan juga melalui applikasi SMS.

Secara Manual Melalui Sekolah / Jabatan Pendidikan Negeri

Kebiasaannya pelajar akan mendapatkan keputusan SPM mereka secara manual iaitu dengan pergi sendiri ke sekolah asal anda (melalui sekolah / Jabatan Pendidikan Negeri). Cara ini biasanya digemari oleh pelajar kerana mereka boleh bertemu semula dengan guru-guru lama dan rakan-rakan lama.

Pelajar boleh bertanya/berhubung terus untuk mendapatkan pandangan dan khidmat nasihat daripada guru-guru lama semasa / selepas mendapatkan keputusan SPM masing-masing kelak.

Semakan Keputusan SPM Online


Cara kedua (2) yang iaitu semakan keputusan SPM secara online. Cara ini lebih digemari para pelajar kerana ianya cepat dan pantas. Pelajar boleh membuat semakan menggunakan komputer atau telefon pintar bila-bila masa dan di mana-mana anda berada.

Untuk membuat semakan anda boleh layari Sistem Aplikasi SPPAT - Semakan Keputusan SPM 2017 Online.

Mengikut pemerhatian kami, pelajar biasanya membuat semakan online keputusan SPM sebelum pergi mengambilnya di sekolah asal mereka.

Semakan Keputusan SPM Melalui SMS


Semakan keputusan SPM melalui SMS adalah antara yang paling popular dan mudah dalam kalangan pelajar. Ada boleh mendapatkan keputusan SPM anda menggunakan applikasi SMS. Keputusan SPM anda akan di SMS terus ke telefon pintar anda.

Sila lihat gambarajah di bawah untuk cara-cara membuat semakan keputusan SPM melalui applikasi SMS.

tarikh semakan keputusan spm online dan SMS

Semua sistem semakan keputusan SPM 2017 ini akan diaktifkan bermula pada tarikh pengumuman rasmi keputusan peperiksaan SPM 2017.

Perlu diambil perhatian bahawa semakan secara online dan SMS akan memaparkan ringkasan keputusan SPM sahaja. Untuk mendapatkan keputusan penuh anda boleh pergi terus ke sekolah asal anda atau JPN yang terdekat.

Keputusan Penuh SPM 2017


Semakan keputusan penuh terbahagi kepada 2 kategori iaitu (a) Calon Sekolah dan (b) Calon Persendirian.

A. Calon Sekolah


Untuk calon sekolah, anda boleh mendapatkan keputusan penuh peperiksaan SPM anda melalui sekolah asal masing-masing bermula jam 10 pagi pada tarikh rasmi keputusan diumumkan.

B. Calon Persendirian


Untuk calon SPM Persendirian, anda akan dimaklumakan melalui POS atau anda boleh berhubung dengan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) tempat di mana anda mendaftar untuk calon SPM persendirian.

Read also: Sistem Permohonan UPU Online

Semoga perkongsian mengenai tarikh dan semakan keputusan SPM 2017 online dan SMS ini bermanfaat kepada anda. Sila kongsikan kepada rakan-rakan anda yang lain.

Rabu, 7 Februari 2018

10:09 PTG

Senarai Kursus Yang Ditawarkan Di Politeknik Kota Kinabalu, Sandakan Dan Tawau Sabah

Senarai bidang/kursus yang ditawarkan di Politeknik Kota Kinabalu, Sandakan dan Sabah. Mungkin ada yang belum mendapat informasi bahawa politeknik memilik 3 kampus di Sabah yang terletak di Kota Kinabalu, Sandakan dan Tawau  Sabah. Rasanya pelajar-pelajar lepasan SPM amat perlukan maklumat penting ini.

Senarai kursus yang ditawarkan di politeknik Kota Kinabalu, Sandakan dan Tawau Sabah

Kampus-kampus cawangan politeknik ini dibina untuk memenuhi permintaan dan keperluan pelajar yang semakin meningkat dari masa ke semasa. Kampus politeknik di Kota Kinabalu adalah yang terbesar di Sabah, manakala kampus politeknik di Sandakan dan Tawau adalah kampus baru.

Untuk memudahkan anda berikut adalah senarai kursus atau bidang yang ditawarkan di kampus-kampus politeknik di Sabah untuk panduan dan rujukan anda memohon kemasukan ke politeknik.

A. Kursus Yang Ditawarkan Di Politeknik Kota Kinabalu (PKK), Sabah

   
Program yang ditawarkan di Politeknik Kota Kinabalu, Sabah adalah sebanyak 17 kursus seperti berikut:

1. Diploma Kejuruteraan Awam
2. Diploma Teknologi Berasaskan Kayu
3. Diploma Ukur Bahan
4. Diploma Kejuruteraan Elektrik & Elektronik
5. Diploma Kejuruteraan Elektronik (Komputer)
6. Diploma Kejuruteraan Elektronik (Komunikasi)
7. Diploma Kejuruteraan Mekanikal
8. Diploma Kejuruteraan Mekanikal Pembuatan
9. Diploma Kejuruteraan Mekatronik
10. Diploma Akauntansi
11. Diploma Pemasaran
12. Diploma Pengurusan Logistik Dan Rangkaian Bekalan
13. Pra Diploma Perdagangan
14. Pra Diploma Sains
15. Diploma Pengurusan Hotel
16. Sijil Kemahiran Hotel & Katering
17. Diploma Pengurusan Resort (DHR)

Politeknik Kota Kinabalu
No. 4, Jalan Politeknik, Kkip Barat, Kota Kinabalu Industrial Park,
88460 Kota Kinabalu
Sabah
088-401816 / 088-401800
http://www.polikk.edu.my

B. Kursus Yang Ditawarkan Di Politeknik Sandakan (PSS), Sabah

   
Pada masa ini ada 2 kursus atau Program yang ditawarkan Di Politeknik Sandakan Sabah.
    
1. Diploma Agroteknologi
2. Diploma Akuakultur

Politeknik Sandakan
Education Hub, Batu 10, Jalan Sungai Batang,
90000 Sandakan
Sabah
089-228351
http://www.pss.edu.my

C. Kursus Yang Ditawarkan Di Politeknik Tawau (PMTS), Sabah


Ada 1 kursus atau Program yang ditawarkan Politeknik Tawau Sabah. Ini kerana politeknik cawangan Tawau adalah kampus baru. Kursus ini mungkin akan bertambah pada masa akan datang.    

1. Diploma Pengurusan Pelancongan

Politeknik Tawau
D/A Politeknik Sandakan
education Hub, Batu 10, Jalan Sungai Batang,
90000 Sandakan
Sabah
089-228351
http://www.pss.edu.my

Read also: Syarat Kemasukan Ke Politeknik

Perkongsian senarai kursus yang ditawarkan di Politeknik Kota Kinabalu, Sandakan dan Tawau Sabah ini diharapkan boleh dijadikan panduan kepada para pelajar dalam merancang permohonan pengajian melalui applikasi UPU online kelak. Pelajar juga boleh terus berhubung dengan pihak Politeknik dengan melayari portal Bahagian Pengambilan Pelajar Politeknik untuk memohon atau mendapatkan maklumat terperinci. Sila kongsikan maklumat ini kepada rakan-rakan lepasan SPM yang lain untuk panduan mereka.
10:02 PG

Syarat Kemasukan Ke UiTM Lepasan SPM Untuk Rujukan Anda

Permohonan dan syarat kemasukan ke UiTM untuk Lepasan SPM sebagai panduan anda. Tarikh untuk keputusan SPM akan diumumkan sekitar bulan Mac tahun ini. Tentu ramai yang sedang merancang untuk menyambung pengajian ke UiTM tahun ini.

Cara memohon ke UiTM untuk pelajar lepasan SPM

Kepada yang berhasrat berbuat demikian ada baiknya anda tahu mengenai syarat kemasukan ke UiTM untuk lepasan SPM. Jika apa yang dipaparkan di laman web portal rasmi UiTM di bawah masih berkuatkuasa anda boleh cuba memohon.

Berikut ialah syarat kelayakan untuk kemasukan ke UiTM lepasan SPM. Maklumat ini berdasarkan apa yang ada di laman portal UiTM.

Syarat Kemasukan Ke UiTM Lepasan SPM

a. Lulus SPM / setaraf dengan mendapat sekurang-kurangnya 5 kepujian

b. Kepujian dalam Bahasa Melayu / Malaysia

Permohonan dan syarat kemasukan ke UiTM lepasan SPM untuk rujukan pelajar

Kepujian 5 mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu rasanya tidak terlalu berat dan ramai yang layak. Apapun keputusan bergantung kepada budibicara pihak UiTM dan berdasarkan kekosongan tempat.

Read also: Syarat Kemasukan Ke UiTM Lepasan STPM

Untuk maklumat lanjut anda boleh terus berhubung dengan pihak UiTM. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda. Sila kongsikan maklumat ini kepada kawan-kawan lepasan SPM anda yang lain. All the best!

Jumaat, 2 Februari 2018

10:22 PG

Tugasan Pentaksiran Pusat Grafik Komunikasi Teknikal SPM 2018

Projek atau tugasan pentaksiran Pusat Grafik Komunikasi Teknikal SPM 2018 (Kertas 2  (3771/2)). Tugasan ini adalah wajib diambil oleh calon-calon SPM yang mengambil subjek Grafik Komunikasi Teknikal (Tingkatan 5).


Untuk makluman anda Fasa 1 akan dilaksanakan dari 1 Februari - 28 Februari 2018 selama 1 bulan.

Pelajar-pelajar yang mengambil subjek Grafik Komunikasi Teknikal mestilah melaksanakannya di sekolah semasa waktu PdPc.

Anda dinasihatkan untuk membuat tugasan ini mengikut arahan yang telah ditetapkan. Kertas bersaiz A4 mestilah digunakan untuk tugasan ini.

Harus diambil perhatian bahawa hasil projek atau tugasan pelajar mestilah hasil usaha sendiri dan bukan diambil atau ditiru dari mana-mana sumber dan dilaksanakan secara individu.

Sila download dokumen-dokumen di bawah untuk panduan anda.

a. Manual Pentaksiran Projek

b. Naskah Calon

c. Naskah Guru

Sila rujuk Pengenalan dan teknik Grafik Komunikasi Teknikal SPM dalam bentuk video pendidikan  dari Cikgu Romie untuk panduan anda.

Kepada calon-calon yang melakukan tugasa ini kami mengucapkan semoga berjaya. All the best!

Rabu, 7 Disember 2016

11:55 PG

Nota Sejarah Tingkatan 5 Bab 1 Lengkap Dan Terkini

Nota Sejarah Tingkatan 5 Bab 1 - Adakah anda tercari-cari dan memerlukan nota Sejarah Tingkatan 5 Bab 1. Untuk pengetahuan anda, subjek Sejarah adalah subjek yang wajib lulus untuk anda lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Pelajar yang gagal subjek Sejarah akan dikira gagal walaupun subjek yang lain mendapat keputusan yang baik. Berikut ialah nota Sejarah Tingkatan 5 bab 1 yang paling lengkap untuk kegunaan anda.

Khamis, 23 Julai 2015

12:07 PTG

SPMU Online Result Checking

SPMU online result checking 2015. For students who sat for Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU) 2015 from 8 to 11 June 2015, you can check your SPMU result online this coming August 2015.

How to check SPMU Result Online


There are two (2) options available for your SPMU Online Result Checking.

A. SPMU Online Result Checking through SMS


You may check your SPMU result through Short Messege System (SMS). All you have to do is to send SMS to no 15888.

Please refer to the photo below on how to check through SMS.


B. SPMU Online Result Checking 


Alternatively, you can do the checking process through Ministry of Education (MOE) Malaysia.

Simply visit MOE website at http://www.moe.gov.my/

The system will be activate when the result is out

How to register for SPMU exam


If you are interested to register for SPMU exam, read our story on Pendaftaran SPMU online. The details on how to register SPMU exam.

For more and up-to-date info one SPMU Online Result Checking contact the Ministry of Education (MOE) Malaysia directly.

Khamis, 4 Jun 2015

11:46 PG

SPM Repeat Paper Exam Dates

SPM repeat paper exam dates is out. The repeat written papers for the Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2015 will be held from next Monday (June 8) till Thursday (June 11). Those candidates who had registered for SPM repeat paper should gets ready  and print the exam schedule now.

Ahad, 1 Februari 2015

12:15 PTG

Kemaskini Permohonan Matrikulasi Melalui Online

Kemaskini Permohonan Matrikulasi 2018/2019 online will be open from 19 February 2018 to 18 March 2018. For those who have submitted your application for matriculation programme, you are allowed to update (kemaskini) your information through online.

The portal will be activated on 19 February 2018. Please refer to the KENYATAAN AKHBAR KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA (KPM) below:
Proses kemaskini permohonan matrikulasi 2018 online

Should you need more information contact Bahagian Matrikulasi (BMKPM) at 03-88844083/4036/4040 or visit http://www.moe.gov.my

Matriculation 2018/2019 Result

Normally matriculation result will be out or announced 5 weeks after SPM result is released by Ministry of Education (MOE)

We will updated it here once the result is released. Bookmark this page for your future reference.

We wish you good luck and all the best.

Khamis, 9 Februari 2012

Selasa, 7 Februari 2012

9:26 PTG

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Result Release on 22nd March 2012

PETALING JAYA: The Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) results are expected to be released on March 22.

“The date is in our management calendar, but the Malaysian Examinations Syndicate (MES) will confirm this nearer the date,” an Education Ministry official said yesterday.

A total of 468,808 candidates sat for the SPM examination at 3,533 centres nationwide from Nov 14 to Dec 14, last year.

Education director-general Datuk Seri Abd Ghafar Mahmud had said that the 2010 SPM results were the best in four years.

He attributed this to the move to cap the number of subjects that a student is allowed to take.

This could be seen from the results based on the grading system, where 363 candidates from government schools and another 40 students from private schools, or private candidates, obtained A+ in all subjects compared with 214 in 2009.

Selasa, 27 September 2011

5:42 PG

Free SPM revision guide

With the approaching Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), students are busy preparing for one of the most important exams in secondary school.

This year, they can download the revision book, Times Soalan Ulangkaji SPM 2011, for free at www.afterschool.my The book, which was put together by a panel of teachers with vast experience, contains revision questions for 11 subjects, namely Bahasa Malaysia, English, Mathematics, History, Additional Mathematics, Biology, Chemistry, Physics, Science, Accounting and Commerce.

Like previous years, 20,000 Form 5 students from schools in the Klang Valley, Penang, Johor, Ipoh, Malacca and Seremban received hard copy of the free book this year.