Syarat Biasiswa ISMP 2024 & Tarikh Tutup Permohonan

Semak syarat biasiswa ISMP

Syarat biasiswa Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) 2024. Biasiswa ini dibuka kepada semua pelajar Ijazah Sarjana Muda Pendidikan yang berkelayakan untuk sambung belajar di Universiti Awam sahaja.

Biasiswa ini adalah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia KPM.

Syarat Kelayakan Permohonan

Syarat permohonan yang perlu dipenuhi pemohon yang ingin membuat permohonan biasiswa perguruan ini adalah seperti berikut:

 1. Pemohon mestilah Warganegara Malaysia.
 2. Umur pemohon tidak melebihi 25 tahun pada tahun permohonan.
 3. Pemohon mestilah memiliki Sijil Penuh bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melayakkan lantikan ke perkhidmatan awam termasuk kepujian dalam Bahasa Melayu dan Ujian Lisan pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
 4. Pemohon sedang mengikuti pengajian tahun pertama atau tahun kedua di peringkat Ijazah Sarjana Muda Pendidikan seperti bidang di bawah dan perlu mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.50 dan ke atas bagi keputusan semester terkini untuk memohon.
 5. Penawaran biasiswa ISMP ini tidak terhad kepada pelajar daripada Fakulti Pendidikan, tetapi turut dibuka kepada semua pelajar dari Fakulti lain sekiranya ijazah yang bakal diperoleh adalah dengan pendidikan.
 6. Hanya pemohon yang memilih berdasarkan bidang kursus major sahaja yang akan ditawarkan biasiswa.
 7. Untuk pemohon Bidang Bahasa Inggeris, pemohon perlu mendapat kelayakan minimum Band 5 bagi keputusan Malaysian University English Test (MUET).
 8. Bagi pemohon Bidang Dini dan Bidang Tahfiz, pemohon perlu mempunyai kemahiran berkomunikasi dalam Bahasa Arab DAN wajib mengemukakan dokumen berkaitan seperti salinan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)/Sijil MenengahAgama (SMA)/ Sijil Menengah Ugama (SMU) atau mana-mana dokumen yang boleh menyokong kemahiran bahasa untuk memohon.
 9. Bagi pemohon yang mengambil jurusan teknikal dan vokasional, pemohon boleh mengemukakan dokumen berkaitan seperti salinan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) atau Diploma dalam bidang TVET (sekiranya ada).
 10. Pemohon yang berkelayakan dan memenuhi syarat sahaja akan dipanggil untuk menduduki Ujian Kelayakan Calon Guru (e-UKCG) secara dalam talian dan penilaian video pembentangan oleh panel yang dilantik.
 11. Pemohon yang berjaya ditawarkan biasiswa ini perlu melepaskan tajaan yang sedia ada.
 12. Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) tidak layak memohon.

Permohonan boleh dibuat di https://epenawaran.moe.gov.my/ijazah1/login.cfm

Tarikh tutup permohonan ialah 25 April 2024.

Jika anda perlukan maklumat lebih lanjut hubingi Bahagian Tajaan Pendidikan KPM di talian 03-8321 7151/7113/7157/7159/7138 atau email ke penawaran.bb@moe.my

END

Great news! Federal education scholarship (Biasiswa Perguruan Persekutuan Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan ISMP) application online is now open.

The Ministry of Education (MOE) through an official statement inviting qualified candidates who are pursuing First Degree (Education) in Public Higher Education Institutions for this year intake to apply for Federal Education Scholarship under the MOE.

READ: Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Check MOE official website for more information about this scholarship.

How to Apply

You may submit application via online. Submit your application  through http://www.moe.gov.my/

The MOE will publish ads or notification when the scholarship is open for new application.

Scholarship Application Requirements

 1. Malaysian citizen
 2. Only for candidates who are studying at public universities in Education Program
 3. Not for any candidates from private universities or college.

Deadline

Please refer to the scholarship official ads / notification in MOE website.

Jumlah Biasiswa Perguruan Persekutuan (Scholarship Amount)

Successful applicants may expect their studies fees is fully covered by this scholarship.

For the exact amount you expect to be notified when you are accepted for the scholarship.

For those who are applying for this scholarship we wish you good luck!