Setelah ada kes penculikan baru hendak kaji garis panduan keselamatan di Sekolah?

Berita kes penculikan seorang pelajar warga Belanda Nayati Shamelin Moodliar, 12 tahun baru-baru ini nampaknya  berjaya menyedarkan kerajaan betapa garis panduan keselamatan di sekolah perlu dikaji semula. Berikut adalah headlines di portal Utusan Malaysia hari ini. Apakah perkara buruk sudah berlaku baru hendak mengkaji sini sana?

Garis panduan keselamatan di sekolah dikaji semula
MUAR 3 Mei – Kementerian Pelajaran akan meneliti semula garis panduan keselamatan sekolah di negara ini dalam usaha memperkukuhkan aspek keselamatan pelajar bukan sahaja di dalam kawasan tetapi juga luar kawasan sekolah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata perkara itu dibincangkan dalam mesyuarat pasca Kabinet kementerian semalam dan memutuskan pekeliling keselamatan sedia ada ditambah baik untuk mempertingkat aspek keselamatan pelajar.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata kes penculikan pelajar warga Belanda Nayati Shamelin Moodliar, 12 tahun pada 27 April ketika dalam perjalanan ke sekolah menyedarkan beliau dan kementerian mengenai aspek keselamatan pelajar bukan sahaja harus dititikberatkan di dalam kawasan sekolah tetapi juga di luar sekolah.
“Kita telah ada pekeliling (keselamatan) sekian lama… tetapi dengan perkembangan terbaru kita nak lihat balik bagaimana nak perkukuhkan keselamatan pelajar dengan penglibatan ibu bapa dan masyarakat dipertingkat,” katanya.

Muhyiddin berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Penyerahan Sumbangan Bola Sepak Berjaya Corp Bhd -7Eleven- dan Cosway Berhad di Sekolah Menengah Kebangsaan Junid di sini hari ini. – BERNAMA