Telefon bimbit di sekolah beri kesan negatif kepada pelajar

Baru-baru ini pendidikanmalaysia.com ada menyiarkan mengenai pendapat-pendapat umum mengenai cadangan membenarkan pelajar membawa telefon bimbit di sekolah. Semakin ramai pihak kurang bersetuju dengan cadangan ini dan ada ramai berpendapat bahaya kesan negatif telefon bimbit di sekolah kepada pelajar.

Persatuan Pemilik-pemilik Telefon Bimbit (PERBIT) juga ada menyuarakan kebimbangan yang sama.

KUALA LUMPUR: Persatuan Pemilik-pemilik Telefon Bimbit (PERBIT) Malaysia berpendapat kebenaran bagi pelajar menggunakan telefon bimbit di sekolah lebih banyak memberi kesan negatif daripada positif.

Presiden Perbit, Ali Ibrahim, berkata selain mengganggu pelajaran, telefon bimbit yang menyediakan pelbagai akses internet akan memberi peluang kepada pelajar mengakses laman pornografi di sekolah, yang mana akan menggalakkan aktiviti sumbang dan membawa implikasi negatif kepada masyarakat.
“Pelbagai perkara yang tidak baik boleh berlaku termasuk mencuri, merompak, rogol, berzina, terbabit kegiatan samseng dan ponteng sekolah. Yang paling parah perkara ini banyak berlaku kepada remaja Islam,” katanya di sini, hari ini.

Ali berkata, pelajar berpendapat mereka bebas melayarai internet dan juga menghubungi sesiapa saja kerana tiada siapa tahu apa yang mereka buat selain tiada siapa yang memantau aktiviti mereka.

“Ini memberi satu impak negatif kepada pelajar, terutama pelajar Islam kerana kebanyakan mereka, walaupun di peringkat tingkatan lima, masih lagi belum matang,” katanya

Ali berkata, penggunaan telefon bimbit di kalangan pelajar akan hanya mendatangkan pembaziran wang kerana terpaksa menjelaskan bil yang sepatutnya boleh digunakan untuk perkara lain yang lebih perlu.

“Pelajar juga akan terleka dengan hiburan yang tersedia dalam telefon bimbit hingga mengabaikan pelajaran,” katanya.
Walaupun kebenaran untuk penggunaan telefon bimbit bagi pelajar adalah atas faktor keselamatan, beliau tetap bimbang penyalahgunaannya oleh pelajar.

Beliau berkata, seharusnya setiap sekolah perlu menyediakan satu bilik telefon khas untuk pelajar membuat panggilan kecemasan kepada ibu bapa mereka bagi menggelakkan perlunya pengunaan telefon bimbit di sekolah.

Katanya, PERBIT akan menjalankan kempen kesedaran penggunaan telefon bimbit kepada pelajar di seluruh Malaysia pada bulan depan.

– BERNAMA: 27 Julai 2012

Pendidikanmalaysia.com – Kita berpendapat bahawa cadangan membenarkan pelajar membawa  telefon bimbit di sekolah tidaklah harus diteruskan. Kita berharap kerajaan mengambil kira pendapat orang awam terutama ibubapa pelajar.