Nota Matematik Tingkatan 5 – Perkadaran/Variasi

Nota Matematik Tingkatan 5 (SPM) dalam subjek perkadaran dan variasi. Topik ini salah satu topik yang penting dalam subjek Matematik Tingkatan 5. Ini kerana banyak soalan akan keluar dari topik ini semasa peperiksaan SPM nanti.

Untuk memahirkan diri anda dalam subjek Variasi anda perlu banyak membuat latih tubi menjawap soalan-soalan berkaitan subjek ini menggunakan formula Matematik yang telah anda pelajari.

Contoh soalan variasi/perkadaran ini boleh membantu anda mempelajari dan melatih teknik menjawab soalan perkadaran. Soalan-soalan yang keluar mengenai perkadaran semasa peperiksaan sebenar SPM mungkin berbeza dari soalan-soalan semasa anda melakukan latih tubi tetapi jika anda mahir menggunakan formula yang telah dipelajari untuk topik ini sudah tentu anda boleh selesaikan setiap soalan itu dengan mudah dan pantas.

Kami ada upload pautan-pautan soalan-soalan percubaan SPM Matematik 2017 yang mana anda boleh download dan gunakannya untuk latih tubi.

– Nota Matematik Tingkatan 5 Pelan Dan Dongakan
– Nota Matematik Kecerunan Dan Luas Di Bawah Graf
– Nota Matematik Tingkatan 5 Bumi Sebagai Sfera
– Koleksi Soalan Matematik SPM 2017

Powerpoint Perkadaran Unttuk Rujukan Pelajar

Di sini Salah satu sumber yang anda boleh rujuk untuk belajar, memahami dan berlatih subjek Perkadaran

Selain dari tutorial dalam youtube di atas, anda juga boleh download dan mempelajari dan memahirkan diri mengenai topik perkadaran di blog Tutorial CheguZam dan Tutorial Matematik untuk rujukan lebih lanjut.